Recenze, Tvoření

Malujeme s dětmi obrazy na plátno

Naše děti pořád něco malují. Obrázky malé, velké, do sešitů, na papíry na stůl…nejhorší je, že jak jsou tři, tak nám ta výtvarná díla přibývají doma exponenciální rychlostí a kdybych je pod rouškou noci tajně nelikvidovala, už by nás doma dávno zasypala.

Ale je to teda dilema, který obrázek nechat a který poslat do věčných lovišť. Nejradši bych nechala všechny, nad některými skoro až slzu uroním, ale náš byt prostě není nafukovací… Nejhorší je, když si pak malý umělec po čase na nějaký obrázek vzpomene a dožaduje se ho. To se pak vždy pořádně zapotím. Na co se vymlouváte vy?

Každopádně jsem si nedávno řekla, že bych mohla dětem dopřát jeden opravdu trvalý prostor k sebevyjádření a pořídila jsem každému malířské plátno.

Pokud budete chtít s dětmi také malovat na plátno, mám pár začátečnických tipů:

  1. Plátno: Doporučuji použít předpřipravená plátna, která jsou již natažená na rámu. Pro děti jsou ideální menší formáty, například 18×24 cm nebo 20×20 cm. Rozumím tomu, že byste chtěli svému umělci třeba poskytnout i větší prostor, ale napoprvé bych to zkusila s menším formátem. Ono se vám pak aspoň nestane, že dítě pomaluje třetinu obrazu a přestane jej to bavit. A taky nezapomeňte, že pak budete muset obraz někde pověsit, menší formát si snáz najde své místo.
  2. Barvy: Já doporučuji akrylové barvy. Ty jsou skvělou volbou pro děti, protože rychle schnou, mají živé barvy a jsou snadno mísitelné. Navíc se dají dobře ředit vodou, což umožňuje vytvářet různé efekty. Druhou a zároveň levnější možností jsou klasické tempery, pro úplné prcky lze volit prstové barvy. My každopádně zvolili akrylové a zvládla to s nimi i čtyřletá Pepča. Koupila jsem tyto.
  3. Štětce: Na doporučení strejdy Googla jsme si pořídili štětce s měkkými syntetickými vlákny, protože jsou vhodné pro akrylové barvy a jsou dost odolné. Doporučuji koupit dostatek různých velikostí, protože ne každé dítě má trpělivost vybarvovat velkou plochu uzoučkým štětečkem. Taky je fajn zkombinovat ploché a kulaté štětce – ploché štětce jsou dobré na tahy a rovné linie, zatímco kulaté štětce se hodí na jemnější práci a detaily. My máme tuto sadu.
  4. Paleta, hadřík – tady se asi není třeba rozepisovat, paleta se rozhodně hodí a čím víc hadrů na otírání štětců, tím lépe.
  5. Zkuste malovat venku – už z mých dětských let si pamatuju, že když jsem chtěla malovat barvami, tak mě maminka posílala na zahradu. Jak já jí dnes rozumím.

Veškeré potřeby na malování s dětmi na plátno jsem pořídila v e-shopu VÝTVARNÝ-SHOP. Dodání bylo neuvěřitelně rychlé, druhý den už byla krabice v Zásilkovně.

S dětmi jsme si náš výtvarný den venku opravdu užily. Výhodou pláten je, že už jsou natažená na dřevěném rámu a děti tak nepotřebují při malování další podložku. My tvořili v dětském domečku, na trávě i na dece. Každé z dětí mělo svou vlastní paletu, kam jsem jim vymačkala dle jejich přání různé akrylové barvičky. Paletu doporučuji opravdu pro každého vlastní, předejdete tak bojům, scénám a barvám (ne-li štětcům) v očích druhého malíře.

Výhodou malování venku je, že co se stane venku, zůstane venku, ale malovat můžete pochopitelně i doma nebo třeba u tchýně.

Děti jsem nechala tvořit vyloženě podle jejich fantazie, do ničeho jsem jim nemluvila, ale přeci jen mám jeden postřeh, nenechávejte děti předkreslovat obrázek obyčejnou tužkou, je to pak přes barvu vidět a nevypadá to hezky. A gumovat tužku z plátna moc nejde.

Kája s Vášou a Pepinkou už mají svá díla na zdi, ty jim jen tak neztopím.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *