Knihy, Recenze

Kniha Flandil ve školce aneb školka se blíží, připravme se na ni :-)

Nedávno jsem se na Latě (jedno z pracovišť SVČ Lužánky) zúčastnila příjemného setkání s jednou z majitelek originálního dětského knihkupectví Dlouhá punčocha. Milá paní majitelka nám přinesla ukázat oblíbené dětské knihy a povídala nám o svých zkušenostech s dětskými čtenáři.

Čas letí a Kája by měla v září nastoupit do školky, pídila jsem se tedy po informacích o literatuře k tomuto tématu. Jak dítěti vysvětlit, co ho čeká ve školce, že tam s ním nebude maminka, že tam budou noví kamarádi, že je potřeba chovat se ohleduplně k ostatním? Jak odbourat možné strachy? Jak jako rodič řešit rozličné situace, které často nástup do školky provázejí?

Byla mi doporučena kniha od Barbory Hamblin s krásnými ilustracemi Kateřiny Pažourek Flandil ve školce. V Dlouhé punčoše ji sice nekoupíte, ale na internetu to zvládnete zcela bez problémů – třeba zde. Za dva dny po tomto setkání jsem knihu poprvé držela v rukou a musím říct, že mě i Káju nadchla. Příběhy šnečka Flandila jsme četly několik večerů po sobě, mnohé opakovaně.

Flandil je malý šneček, který právě nastoupil do školky, kde se musí vyrovnat s řadou pro něj nových situací. Ukazuje dětem cestu, jak čelit obavám z prvního dne ve školce, ubližování v dětském kolektivu, setkání s cizojazyčným spolužákem, trémě, narození sourozence.

Na knize velmi oceňuji, že není jen povídáním pro děti, ale také krásnou inspirací pro rodiče. Moc se mi líbily reakce šnečí maminky, která vždy v naprostém klidu, s rozvahou a pochopením řešila s Flandilem nastalé situace. Kolikrát jsem si říkala, že bych se u “paní Šnekové” měla inspirovat. Z knihy čiší hluboká láska a porozumění dítěti a já bych ji doporučila k přečtení všem rodičům, kteří mají děti ve školkovém věku.

Knihu Flandil ve školce koupíte zde.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

2 Comments

  1. Barbora Hamblin says:

    Jéj, náhodou jsem vyhledávala něco na internetu a narazila jsem na Vaše krásná slova! Doufám, že se Káje ve školce líbí a nástup jste zvládly dobře. Moc děkuji a obě vás zdravím! Bára Hamblin

    1. Brněnská máma says:

      Také zdravíme, Vaše knížka nás nadchla a moc mě těší, že Vám má recenze udělala radost. Kája má školku celkem ráda, jen “po o” musí vždy domů :-D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *