V Brně venku

Rozhledna Chvalovka – skrytý poklad nad Brněnskou přehradou

Dnes jsme si udělali rodinný výlet na rozhlednu Chvalovka tyčící se nad Brněnskou přehradou. Musím se přiznat, že ačkoli jsem rodilá Brňačka a navíc mám rodiče v Kníničkách, vůbec jsem netušila, že nad přehradou nějaká rozhledna je. Na druhou stranu, zas taková ostuda to není, byla otevřena teprve na podzim 2018.

Naši cestu jsme začali u restaurace Rybářská bašta, kde jsme si nechali auto. Dá se sem dojet také autobusem č. 303, zastávka je přímo u restaurace. Dál jsme se vydali po žluté turistické značce do kopce kolem chat. Cesta je asfaltová a s kočárkem dobře sjízdná.

Po asfaltce jsme šli kolem Rakovecké hájenky až k přístřešku v Kočičím Žlebu. Tady jsme si dali svačinku, umyli si ruce v potůčku a pokračovali dál do kopce po lesní pěšince. Celou cestu jsme absolvovali s kočárkem, ale doporučuji určitě terénní, na lesní pěšince je pak lepší svěřit kočárek tatínkovi. Sama bych se s ním do kopce tlačit nechtěla :-D.

Cestou na rozhlednu Chvalovka čeká děti spousta zábavných úkolů, které zde nachystali lidé ze SVČ Lužánky. Těšit se můžete třeba na poznávání zvířátek, liščí a vlčí tanec, loupežníkovy písničky či stavění mostu pro princeznu.

Samotná rozhledna je pak schovaná v Podkomorských lesích nad tzv. rakoveckou pláží. Jde o menší volně přístupnou dřevěnou vyhlídku, na jejíž vrchol musíte vyšplhat po žebříku. Zde by se dalo říci, „já jsem malá, ale šikovná“ – ten krásný výhled na Prýgl opravdu stojí za to.

Těsně pod rozhlednou vás ještě čeká příjemné odpočinkové místo, takový park v lese, kde si děti i dospělí mohou zacvičit ve venkovní posilovně. Variant pro cestu zpět je pak několik, pokud Vás už bolí nohy, můžete sejít k ulici Vejrostova a svézt se domů autobusem, my se vraceli pěšky po červené turistické značce – viz. mapka. Ale variant pro pěší trasu je víc. Červená se však v pohodě dá zvládnout s terénním kočárkem, tady už si poradí i maminky, je to z kopce 😉.

Velkým plusem našeho výletu bylo naprosté minimum lidí. Cestou jsme kromě pár cyklistů na asfaltce a dvou maminek s dětmi nepotkali živáčka. Za to jsme potkali spoustu zvířátek, třeba veverky, ptáčky, stonožky, všelijaký hmyz a viděli jsme i koně.

Cestu jsme zakončili opět u restaurace Rybářská bašta, která má v současné době otevřené okénko. Můžete si tu dát třeba pivo, limču, nanuky, párek v rohlíku, smažák, tortillu či palačinky. Pokud děti nebudou ještě moc unavené, dá se kolem přehrady vyřádit na krásných hřištích či ve venkovní posilovně.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *