Já-My

Vařím pro dobrou věc – Brněnská máma pomáhá

S Martinou se znám od prvního dne na “vejšce”. Sedla si vedle mě na imatrikulaci a byla neuvěřitelně aktivní, ukecaná, motivovaná a možná tím vším i lehce otravná :-D. Naše druhé setkání pak proběhlo na cviku, kde si mě přibrala do skupinového projektu a už mě ne(o)pustila. A tak se tato super akční holka stala brzy mou nejlepší kamarádkou, parťačkou pro studentské večírky, spolucestovatelkou (nejen brněnskými rozjezdy), spolubrigádnicí, spolunocležnicí a spolupachatelkou všech možných studentských špatností i dobrostí :-D.

A dnes potřebuje Martina v jedné takové “DOBROSTI” pomoct. Marťa má stejně jako já sestru, ta moje je o dva roky starší, Martinina o pár let mladší. Moje sestra Míša je od školy samostatná, má dobrou práci, své vlastní bydlení, koníčky, přátele, dva milované psy, za našimi rodiči chodí ráda na kafe, na pokec, občas podniknou společný výlet, divadlo, vždyť to znáte – normálka…

Martinina sestra Kačka není samostatná. Na prahu třicítky žije stále s rodiči, ne však proto, že by jí život ve stylu “Mamahotel” vyhovoval, ale proto, že nemá jinou volbu. A její rodiče vlastně také ne, nechtějí-li dát dceru do velkokapacitního ústavu, kde by při svých specifických potřebách dlouho nepřežila.

Kačka se narodila s diagnózou PORUCHY AUTISTICKÉHO SPEKTRA (PAS) zkráceně s autismem. Pokud jste se někdy na živo setkali s člověkem trpícím těžkou formou této poruchy a nemáte zafixovaný jen romantický obrázek filmového Rain Mana víte, že autismus je fakt hodně těžký kalibr, a to nejen pro dotyčného postiženého, ale především pro jeho rodinu, nejbližší okolí, pečující.

Katčina rodina to přesto nevzdává a rozhodla se bojovat. Už devět let se snaží spolu s dalšími rodinami zajistit pro své potomky nový domov, bezpečné a přátelské místo, kde se jim bude dobře žít.  Chtějí vybudovat chráněné bydlení pro šest dospělých žen s autismem a nyní jsou, dá se říci, v cílové rovince. Mají pozemek, mají schválený projekt, ale na dofinancování výstavby domu jim chybí peníze.

A zde se vracíme k mé nejlepší kamarádce Martině, Kaččiné sestře, která nelenila a pro svou sestru vytvořila krásnou kampaň na HitHitu. Kampaň s názvem Vařím pro dobrou věc vznikla ve spolupráci s účastníky soutěže MasterChef Česko a vy se do ní můžete snadno zapojit. Získáte tak nejen krásný pocit z podpory potřebného projektu, ale také lákavé odměny. Co takhle zástěra od MasterChefů, podepsané autorské tričko, kuchařka, videorecept…? Vybere si určitě každý :-).

A proč vlastně vaření? Protože vaření nás všechny spojuje, protože jídlo nás všechny spojuje, a protože Katčina rodina se právem těší na den, kdy k nim Katka přijde na nedělní oběd, ale tentokrát to bude jiné, nesejde jen jedno patro schodů ze svého pokoje, ale zazvoní v doprovodu asistentky u dveří, sundá si boty, bundu, zasedne ke stolu a až ji to u rodičů přestane bavit, prostě se zvedne a zase odejde. Odejde domů, odejde do svého soukromí, odejde tam, kde to má ráda.

Podpořte Kačku a její kamarádky s PAS. Pomozte pro ně vytvořit domov. Chci podpořit projekt chráněného bydlení- klikni zde.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *