Já-My

Miss vytahané tričko

Před pár dny skončil světový týden kojení a já se musím přiznat, že bych po šesti a půl letech ten svůj nonstop otevřený mléčný bar už nejraději také zavřela. Kdyby tak stačilo na prsa pověsit ceduli PROVOZOVNA UZAVŘENA, ale negramotné dvouleté dítě lačníci po mléku jako opilec po pivu, tato zástěrka rozhodně nezastaví.

Kojení je dozajista krásná věc, současně také rozbuška mnoha maminkovských diskuzí. Snad žádné dva tábory jinak milujících matek, nejsou tak vyzbrojené proti sobě, jako matky kojařky a matky umělačky.

Pojďme se ale odlehčeně ohlédnout za tím mým šestiletým mléčným obdobím. Co mi kojení vlastně dalo a co mi naopak vzalo?

Dalo mi svobodu. Svobodu vyrazit se svým dítětem prakticky kdykoli, kamkoli. I když člověk zapomene vhodnou svačinu, vždy se dá hřešit na prso. Tato svoboda je však samozřejmě omezena na svobodu matky s dítětem, svoboda matky bez dítěte na více než 3 hodiny je naopak zcela nemyslitelná.

Kojením jsem také ušetřila za ty roky našemu rodinnému rozpočtu už pěknou sumičku peněz. S kamarádkou, která má děti na UM, jsme se smály, že by mi manžel měl za uspořené peníze koupit každý měsíc aspoň nové šaty. Pohled na můj žalostný šatník plný z kojení vytahaných triček však napovídá, že se tomu tak nestalo.

Ale schválně, teď jsem si při psaní zkusila jen tak do kalkulačky hodit, kolik jsme vlastně díky mé produkci mléka ušetřili a představte si, že při spotřebě 4 krabice UM za měsíc a ceně zhruba 300 Kč za krabici je to 1200 měsíčně, což je 14 400 Kč ročně, což je za mých šest let 86 400 . Kurňa, to už by mě měl vzít manžel aspoň na Maledivy 😊.

Další krásnou výhodou kojení je s ním spojené tulení s dítětem. Někdy je to úžasné, ale třeba v noci, když už se takto tulíte po páté, to zase tak sluníčkové není.

Nevýhodou kojení je jisté omezení šatníku. Třeba šaty se zipem na zádech jsou vám naprosto zapovězené, stejně jako šaty se stojáčkem, šaty upnuté, roláky a trička s pevným výstřihem. Vašim největším spojencem se naopak stanou propínací košile, košilové šaty, trička na ramínka a obchody s kojící módou. Kojících triček je sice na trhu dostatek, většinou však nepatří ke kategorii sexy modelů. Úplně nejhůř jsou pak na tom kojící noční košile. S nimi se můžete rovnou zavřít do kláštera :-D.

Kojení má dle mých bohatých zkušeností velkou výhodou při onemocnění dítěte. Mám vyzkoušené, že dítě může odmítat jídlo, prso však nikdy. Naopak pro matku plynou z kojení jistá dietní omezení. Neměla by si třeba dopřávat příliš pálivé jídlo, pokud nechce přivodit kojenci trávící obtíže.

Také s léky je tu potíž. Vzpomínám, jak jsem se jednou v horečkách dobelhala k lékařce a odcházela jsem s tím, že když kojím, mám si dát jen paralen a horký čaj s medem a citronem, protože nic jiného nesmím. I v lékárně je slovo kojení naprosto zapovězené, jakmile přiznáte, že kojíte, scvrknou se jinak překypující regály plné léčiv a potravinových doplňků na jednu malinkou poličku obsahující snad jen mořskou vodu, paralen a celaskon. Ani ten čaj proti nachlazení vám neprodají :-D.

Holky jak já se těším, až tu svoji závislačku odstavím. Myslím, že na oslavu spořádám aspoň polovinu domácí lékárničky, zapiju to mátovým čajem, flaškou vína, panákem slivovice a odjedu s kamarádkou na prodloužený víkend do wellness. A tam to možná obrečím, protože už budu postradatelná. Ale vyspím se, a to myslím bude stát za to 😊.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *