V Brně venku

Výlet na Hády, výhled na lamy a Růženin lom k tomu

Kopec Hády, nacházející se v městské části Brno – Líšeň, ale viditelný snad z celého Brna, patří k oblíbeným výletním cílům rodin s dětmi. My jsme jej posledních pár let opomíjeli, snad proto, že krásných míst v okolí Brna je tolik, že člověk ani neví, kam dřív. Nyní jsme však omezeni pouze na rajón Brno-město a tím se populární Hády dostaly opět na program dne.

Náš výlet jsme započali na parkovišti za restaurací Velká Klajdovka, těsně před výjezdem z Brna. Od auta jsem se vydali po asfaltce směrem k rozcestí U Hádecké planinky a dále bránou do areálu Hádeckých lomů.

Za branou začíná naučná stezka Hádecké lomy a okolí, po které jsme putovali až k areálu Růženina lomu. Celou cestu jsme šli s kočárkem, na golfky to rozhodně není, ale terénní kočárek a zručný rodič si poradí. Za Růženiným lomem pokračuje naučná stezka již po schodech do kopce zpět k rozcestí U Hádecké planinky, což pro kočárek už rozhodně není. Schodům se však dá vyhnout tak, že se vrátíte k autu po asfaltce vedoucí kolem kynologického cvičiště až k hlavní cestě Jedovnická.

A na co se můžete na Hádech těšit? Naše děti byly nadšené z krásných výhledů, a hlavně z množství kamenů, z nichž se dají dle libosti skládat všemožné ornamenty. Ostatně spousta kamínkových obrázků už v lomu je. Největší úspěch měl kamenný labyrint a velké srdce. Z vyhlídky nad Džunglí jsme pozorovali také lamy v místním Lamacentru. Až zase otevřou, určitě se zajdeme podívat.

V areálu Růženina lomu, kam jsme museli kočárek přenést přes úzkou bránu, vás čeká krásný, částečně zatopený, vápencový lom, a především pro děti líbivá Cesta rákosím s úkoly v podobě poznávání zvířecích stop.

Právě u Růženina lomu jsme strávili nejvíce času. Děti si hrály v bílé vodě na rybáře, z mazlavé blátivé hmoty vyráběly kuličky, lezly po kamení…až Vašíka ze všeho toho blbnutí začaly bolet nožičky.

Naštěstí jsme s sebou měly fajn vychytávku – nosící pás Kawallo. Ten umožňuje nést dítě v oblíbené pozici na koníka bez toho, aniž by rodič-nosič musel dítě přidržovat rukama. Díky jednoduchému nosícímu systému, zůstanou rodiči volné ruce a může tak klidně vézt ještě kočárek, fotit či vzít za ruku další dítko.

Výhodou nosícího pásu je jeho skladnost, oproti klasickému nosítku nezabere téměř žádné místo a vejde se pohodlně klidně i do kapsy. Kawallo je český certifikovaný výrobek, který umožňuje bezpečné poponášení dítěte, když už bolí nožičky. Prcek si na chvilku odpočine a načerpá energii pro další krůčky.

Náš výlet jsme zakončili u restaurace Velká Klajdovka, kde mají otevřené výdejní okénko. Výběr jídel s sebou je opravdu rozmanitý, my si dali gyros v pitě a hamburger, děti oblíbené hranolky. Mají také točenou limonádu, pivo, domácí buchty…každému co hrdlo ráčí.

Podtrženo, sečteno, byl to moc pěkný, lehce větrný, výlet, ukončený výborným obědem snězeným na obrubníku za autem na parkovišti. Jen to bílé bahno z lomu jsme měli všichni všude 😊.

Tento krásný výlet jsme podnikli ve spolupráci s Explorio.cz, na jejichž webu si můžete najít nejen super ubytování přímo pro rodiny s dětmi, ale také inspiraci na krásné výlety. Včetně pár mých tipů :-).

A ty větru vzdorné mrkavé dětské oblečky jsou z UNUA. Však mrkni sem.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *