V Brně venku

Výlet do Kníniček – Přírodní rezervace Mniší hora a Baba

Kníničky, nacházející se v bezprostřední blízkosti přehrady a zoologické zahrady, patří dle mého názoru k těm nejkrásnějším městským částem Brna. Mám k nim velmi osobní vztah, žijí zde moji rodiče, a i já tu strávila několik let života. Je tu opravdu krásně, jako by člověk ani nebyl v Brně, spíš někde na vesnici.

V sobotu jsme si po delší době udělali výlet do místních končin. Zaparkovali jsme rodičům před garáží, vám bych však raději doporučila parkovat například na parkovišti před cukrárnou Anička, v okolních uličkách či přijet MHD. Před cukrárnou si mohou děti na rozehřátí chvilku pohrát na malinkém hřišti s kolotočem a skluzavkou, poté se dáte ulicí K Bukovinám do mírného kopce a půjdete pořád rovně až dojdete na ulici U Luhu a odtud přímo za nosem po schodech nahoru do polí. Tady objevíte další, tak trochu schované, velmi příjemné dětské hřiště s krásným výhledem na celé Kníničky a okolí.

Z hřiště pokračujete polňačkou směrem doprava (doleva byste došli na Sokolák) k lesu. Přijdete k silnici směrem na Jinačovice, přejdete ji, musíte kousíček podél silnice a už jste zase na polňačce a hurá do lesa.

A jste na Babě 😊. Seběhnete z kopce a tady už je krásných cest nespočet. Základní, která vás dovede zpět k autu u cukrárny, a navíc ještě poskytne celkem unikátní pohled na ledního medvěda, vede jednoduše od cedule (potoka) přírodní rezervace Mniší hora doprava.

Jdete krásnými cestičkami, sledujete klikatící se potok, popadané stromy, rostliny…je tu krásně 😊. Ale kočárek rozhodně nechejte doma, Baba není nic pro baby :-D. Pepinka se pěkně nesla v nosítku Be Lenka Mini, spokojeně si chrupkala, zatímco starší raubíři lítali všude možně.

Další možností, obzvlášť, když nemusíte zpět k autu, je jít po modré turistické značce na kraj lesa a dále pokračovat na Letiště Medlánky. Pokud byste z modré neuhnuli, dojdete až do brněnských Ivanovic. Tato cesta však vede přes aktuálně zakázané území, takže ji nelze doporučit :-D.

Celé území přírodního parku Baba a přírodní rezervace Mniší hora je krásné. Na rozdíl od přehrady tu nejsou žádné velké davy (ve všední dny prakticky nikdo), je tu spousta romantických pěšinek, popadaných stromů, po kterých mohou děti chodit, spousta mechu, ze kterého lze stavět chaloupky, nebo dělat dorty, po vzoru naší Káji…

Když budete mít štěstí, uvidíte na Farmě pod Mniší horou koníky a těm odvážnějším se třeba podaří spatřit i exotičtější zvířátka 😉. Tak krásné procházení 😊.

Jo a v Kníničkách je ještě jedno skvělé velké hřiště v oblasti Dolní louky, o kterém jsem vám psala zde.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *