V Brně venku

Piknik v zahradě vily Löw-Beer

Tento rok nám kvůli koronaviru nevyšla klasická dovolená maminek – spolužaček z gymplu, a tak jsme se alespoň domluvily na společném pikniku.

Jako ideální místo jsme zvolily zahradu vily Löw-Beer nacházející se na ulici Drobného 22 hned za Lužáneckým parkem. Tato zahrada je volně přístupná vždy od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Já jsem s Kájou přijela trolejbusem na zastávku Zimní stadion a poté jsme šly asi 5 minut pěšky. Cestou jsme ještě míjely lákavě vypadající okénko KREMROLKY.cz a skvěle hodnocené Cukrářství KREATIV, ale tentokrát jsme nevyzkoušely, příště určitě napravíme, sladké – to já můžu 🙂. Kousíček za ulicí Schodová už jsme narazily na vilu, prošly jsme skrz a už jsme byly v zahradě.

V zahradě najdete příjemnou kavárnu, menší dětské hřiště, a hlavně krásný oplocený prostor, kde mohou děti bezpečně běhat, vy si můžete udělat piknik, odpočinout si a kochat se krásným výhledem nejen na samotnou vilu Löw-Beer, ale také na její mladší a slavnější sestru Vilu Tugendhat

Vila Löw-Beer a vila Tugendhat jsou totiž propojeny zahradami, což rozhodně není náhoda. V letech 1913–1939 patřila vila Löw-Beer Alfredu Löw-Beerovi, židovskému velkoprůmyslníkovi a obchodníku s textilem, který věnoval na konci dvacátých let 20. století část pozemku své dceři Gretě. Ta zde společně s manželem Fritzem Tugendhatem vybudovala v letech 1929-1930 rodinný dům – dnes světoznámou Vilu Tugendhat (nově je branka mezi zahradami volně průchozí a vstup je do obou zahrad zdarma).

Přímo ve vile dnes najdete jednu z poboček Muzea Brněnska, nyní je zde k vidění stálá expozice Židé na Moravě. Vila a její obyvatelé. Návštěvníky seznamuje s kompletní historií židovského osídlení regionu od prvních zmínek po současnost.. Do interiérů vily už se platí vstup, zahrada je zdarma.

Vila pořádá také řadu akcí pro děti, podrobný program najdete na stránce Vila dětem nebo na stejnojmenné FB stránce.

Aktuálně probíhá prázdninová hra o ceny Do Muzea Brněnska s Výrákem.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

1 Comments

  1. […] Od úterý do neděle si tu můžete také vychutnat dobrou kávu, limonádu či dortík v Café Löw-Beer (v pondělí má kavárna zavřeno). Kavárna je otevřena v rekonstruovaném zahradním domku tzv. Celnici. V zahradě vily Löw-Beer se nachází i menší dětské hřiště. V létě tu funguje letní kino. Více v starším článku na blogu – kuk sem. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *