V Brně venku

Netradiční hřiště v parku Cihelka v Králově Poli

Konečně jsme se zbavili neštovic, i když stále čekáme na potenciální druhou a třetí vlnu, tak jsme se v mezičase vypravili prozkoumat jedno doporučované hřiště v sousedním Králově Poli.

Od nás ze Žabin jsme nejprve jeli autobusem číslo 67 na zastávku Charvatská a odtud jsme pokračovali trolejbusem číslo 32 na konečnou zastávku Srbská. Cesta to byla pravda velmi výživná, jela jsem sama se třemi dětmi, z toho jedno v kočáře, druhé na odrážedle, třetí na velké koloběžce. Syn při každém nástupu i výstupu z autobusu dostal hysterický záchvat, protože se bál, že nestihneme se vším tím harampádím vystoupit. No musím mu dát za pravdu, bylo to tak tak.

Ale zpět k věci, nebo spíše k hřišti. Najdete jej v podstatě hned pod zastávkou Srbská, přímo pod fotbalovým stadionem FC Zbrojovka Brno. Jediným úskalím jsou schody. Hřiště je sice zastávce na dosah, ale nechcete-li si zajít zhruba půl kilometru, musíte sejít celkem dlouhé schody. My měli štěstí na ochotného pána, který mi pomohl snést kočárek, takže jsme nožičky ušetřili.

Hřiště v parku mezi ulicemi Ramešova – Hlaváčkova je celé oplocené a příjemně velké. Najdete tu netradiční herní prvky, jako třeba lanovou kostku se skluzavkou, dřevěný hrad s lanovým pavoukem, velký dřevěný kolotoč, lezeckou stěnu.

Dále jsou tu různé houpačky, včetně té pro nejmenší děti, nechybí velké pískoviště s množstvím erárních hraček, super jsou i lanové průlezky a pružinové houpačky pro menší děti. Po parku mohou děti samozřejmě jezdit také bezpečně na odrážedlech.

Vedle dětského hřiště je také volně přístupné víceúčelové hřiště pro míčové hry – můžete si zahrát fotbal, basket, vybíjenou…

V sousedství parku najdete Přírodní zahradu U Smrku, kam se můžete s dětmi vypravit podívat každý čtvrtek od 13:00 do 17:00 hodin. Zahrada je ekologicky velmi cenná, roste zde památný smrk, který má ve věku 40 let parametry stoletého stromu.

Místo je hnízdištěm některých druhů ptáků, žije zde i mnoho živočichů a volně rostoucích rostlin v bylinném patře. V zahradě najdete společenský altán, kompostovací WC, studnu, ohniště, cvičnou louku, masážní stezku, bylinkovou spirálu, jezírko… zajímavý je přístřešek pod smrkem, kde je ve vánočním období umístěn slámový betlém vytvořený výtvarníkem s figurami ve skutečné velikosti. Slámové figury zvířat jsou v průběhu roku rozmístěny po celé zahradě.

My zahradu zatím nenavštívili, ale třeba se příště trefíme do správného dne a napíšeme vám osobní dojmy 😊.

Stránky zahrady U Smrku – http://www.prirodnizahrada.wz.cz/index.html

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *