Výlety do okolí

Naučná stezka pro děti a rozhledna Klucanina v Tišnově

V sobotu jsme si udělali výlet na všemi doporučovanou rodinnou naučnou stezku na Klucanině v Tišnově. Stezka je pro děti naprosto ideální. Nejen, že je tak akorát dlouhá – měří 1,2 km čili tam a zpět nachodíte i s případným pobíháním okolo max. 3 km, ale především je opravdu nádherně ztvárněná.

Co vás čeká na stezce?

Rodinná naučná stezka na Klucanině patří rozhodně k těm nejkrásnějším stezkám, jaké jsme doposud s dětmi navštívili. Stezka začíná v Tišnově u hřbitova a vede směrem do kopce k rozhledně Klucanina. Na stezce vás čeká celkem 13 interaktivních dřevěných tabulí s úkoly pro děti. Jednou budou děti lanem spojovat zvíře s jeho potravou, jindy mají za úkol přinést různé druhy šišek, kamínky a materiál pro skřítky, na další tabuli poznávají třeba roční období nebo stopy zvířat. Všechny tabule jsou opravdu nádherně zpracované a zajímavým a poutavým způsobem přibližují les a přírodu Tišnovska. Úkoly budou bavit hlavně děti předškolního a mladšího školního věku, ale něco se určitě přiučí i dospělí 😊.

Něco o rozhledně Klucanina

Stezka končí u rozhledny Klucanina (pojmenované po kopci Klucanina na němž rozhledna stojí), která je kdykoli volně přístupná. Tato zděná rozhledna stojí v nadmořské výšce 402 m, je vysoká 29 m a vede na ni 133 schodů. Já osobně moc rozhlednám neholduji kvůli strachu z výšek, ale na Klucaninu jsem vylezla. Jde se vnitřkem rozhledny, člověk moc nevidí pod sebe a nevyšší vyhlídková plošina je třeba oproti Holedné krásně „skrytá“. Fučí tu teda pořádně, ale výhled je krásný, navíc doplněný o mapky míst, na která se z různých směrů díváte.

Pod rozhlednou se nachází příjemné posezení, velký dřevěný motýl s barevnými sklíčky pro dětské pozorování, skákací hra pro děti a dřevěný prolézací had.

Od rozhledny zpět k parkovišti u nového hřbitova jdete stejnou cestou, což našim dětem vůbec nevadilo, většinu úkolů si rádi zopakovaly.

Sportovní kočárek klidně s sebou

Naučnou stezku k rozhledně Klucanina klidně zvládnete i s kočárkem, ale určitě neberte golfky. Chce to ideálně terénní kočár nebo aspoň dobrý sporťák. A pak samozřejmě zdatného rodiče, protože cesta tam je pořád do kopce a jde se po nezpevněné stezce (takže pozor třeba po dešti na bláto). My šli za sucha a manžel si ani moc nestěžoval, jen začátek trasy je fakt náročnější, plný výmolů, kořenů…pak už to jde. Trasa pro kočárek je taky trochu delší než ta pro pěší, protože některé zkratky pro chodce by teda kočárek fakt neprojel. My se v těchto úsecích rozdělili, ale nebojte, kočárková cesta je delší asi jen o 300 m.

Hřiště a pumptrack na závěr

Než odjedete domů, určitě si zajděte na hřiště přímo u parkoviště u nového hřbitova. Když navíc přibalíte do kufru kola, můžete využít i místní pumptrack.

Tipy navíc

Výlet můžete absolvovat i vlakem, v Tišnově staví jak rychlíky, tak osobní vlaky. Cesta vlakem zabere kolem půl hodiny 😊. Pojedete-li autem, stavte se cestou do Brna v Kuřimi v Ajčině cukrářství. Najdete jej vedle obchodního domu Kik v nákupním centru u kruhového objezdu – adresa „U Kiku” – Tyršova 1732/41 Kuřim.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *