Výlety do okolí

Za bylinkami a bosou stezkou do Valtic

V pátek jsme podnikli celodenní výlet do krásného města Valtice. Cesta z Brna autem nám zabrala hodinu, zaparkovali jsme přímo na parkovišti u zámku (míst bylo v pátek dost) a zaplatili parkovné 20 Kč za hodinu.

Naše první kroky mířily do Bylinkové zahrady Valtice. Tato nádherná zahrada se nachází v samotném centru Lednicko-valtického areálu zapsaného v UNESCO. Zahrada vám ukáže více než 300 druhů bylin, můžete tu najít inspiraci pro vlastní zahradu, balkon či truhlík. Pro děti jsou tu houpací sítě a pískoviště. Mohou také zalévat bylinky, jsou tu nachystané krásné konvičky.

Naučné záhony vám představí zejména léčivé rostliny, najdete zde také byliny afrodiziakální, bylinky mýtů a legend, barvířské rostliny i ty, které můžete využít v aromaterapii či v kuchyni.

My měli v zahradě domluvený také program, vyráběli jsme dva léčivé bylinné přípravky. I vy si můžete vybrat některý z kurzů zahrady, najdete je pod následujícím odkazem.

Vstupné do zahrady je velmi přívětivé, pro dospělého 60 Kč, za dítě starší 6 let 40 Kč.

Po prohlídce zahrady jsme si zašli na moc dobrý oběd do restaurace AmaliA. Mají tu pěknou zahrádku a meníčko i s polévkou za 130 Kč plus litrový džbán vody s citrusy za 40 Kč. A opravdu jsme si pochutnali 😊.

Posilněni obědem jsme vyrazili na příjemnou procházku po Stezce bosou nohou.  Tato okružní trasa o délce necelých 5 kilometrů vede ze sousední rakouské obce Schrattenberg k Valticím – k romantické stavbě Kolonáda na nejvyšším bodě Lednicko-valtického areálu. Po cestě je umístěno celkem 11 zastávek, na kterých se můžete projít bosi po kůře, šiškách, písku, kamenech…

Zdroj: Zámek Valtice

Také můžete balancovat na vratkém mostě z dřevěných trámů, odpočinout si na dřevěných lehátkách a kochat se pohledem do širokého okolí z nejvyššího místa – kopce Homole. Děti se mohou sklouznout na opravdu dlouhé skluzavce nebo třeba přejít přes „hřiby“.

Chůzí bosou nohou po různých přírodních materiálech mají být zprostředkovány zvláštní smyslové vjemy. Kdo bude chtít, může si na zastávce s přírodním grilem dokonce připravit něco z přinesených zásob. My teda bohužel nic neměli :-D.

Pokud nebudete chtít přejíždět autem na začátek trasy do Rakouska, můžete se jako my na trasu napojit u Kolonády (Reistna) případně u Muzea železné opony na hraničním přechodu Valtice – Schrattenberg. Je vlastně jedno, kde se na trasu napojíte, jde o okruh, takže kde začnete, tam skončíte 😉. Úkoly na sebe nijak nenavazují.

My tedy vyrazili pěšky od zámku ke Kolonádě, kde pro nás stezka začala. Nebudu vám lhát, byla to fuška. Cesta z Valtic na Kolonádu je do velmi prudkého kopce, takže hlavně manžel si dal s kočárkem do těla. Ale vyplatilo se, stezka je opravdu krásná.

Na jednom z bodů v Rakousku (zastavení 11 – Místo smyslů) potkáte také příjemné občerstvení s velkým venkovním zábavním parkem, tam se ale vstup platí zvlášť a my tam už nešli. Platit se dá v eurech i korunách, karty neberou!

Jedinou nevýhodou trasy je, že je celá na slunci, bez možnosti schovat se do stínu. Skoro celou dobu na nás mezi vinohrady peklo sluníčko, takže bych doporučila vyrazit s dětmi spíše za chladnějšího počasí, když bude trochu pod mrakem nebo se aspoň pořádně namazat, vzít si pokrývku hlavy a dostatek tekutin.

Trasu jsme celou projeli s kočárkem (dvakrát jsme teda museli zdrncat schody), ale určitě to chce terénní kočár. My si na stará kolena a poslední dítě pořídili kočárek Thule Urban Glide 2 a teď lituju, že jsme to neudělali už dávno :-D. Kdybyste taky zvažovali nákup nového tříkolového parťáka do terénu, tak kukněte sem (mají na něj pořád nějaké AKCE).

Více o Stezce bosou nohou najdete tady.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *