V Brně venku

Nejoriginálnější hřiště s příběhem – výlet na Sadovou stojí za to!

Vše začalo pár týdnů zpátky, kdy mi kamarádka z Břeclavi napsala, že na Modrém koníkovi psali o nově otevřeném hřišti na Sadové. Hned jsem si vzpomněla na aféru s krásným hřištěm za spoustu milionů, které po pár týdnech provozu bylo zase uzavřené, kvůli nesrovnalostem s povolením. A tak se chudáci děti mohly na nádherné hřiště v příjemném parku koukat jen přes plot. Dost blbý, když vezmeme v potaz, že byl lockdown a na Sadové opravdu není moc možností, kam děti vzít (když pominu koukání na bagry a jeřáby).

Když mi tedy kamarádka napsala o nově otevřeném hřišti, mylně jsem se domnívala, že se pouze jedná o znovu otevření toho původního, už dva roky zavřeného. Ale chyba. Každopádně vypravit se na Sadovou rozhodně chyba nebyla.

Vyrazili jsme v sobotu odpoledne. Svezli jsme se nejprve autobusem na zastávku Královo Pole, nádraží a odsud jsme pokračovali autobusem číslo 43 na zastávku Moskalykova. Cesta z nádraží trvala asi 5 minut. Hned u zastávky autobusu Moskalykova je menší dětské hřiště, tady asi nemá smysl se moc zdržovat, čekají vás lepší 😉. My tu každopádně posvačili.

Následně jsme se vydali k Parku Sadová, tomu nechvalně proslulému aférou s uzavřením. Moje domněnka, že už je hřiště konečně oficiálně otevřené, byla mylná. Naštěstí to místní obyvatelé vyřešili po svém, žádná zákazová cedule už tu není a plot v zamčené bráně jaksi chybí. Hrálo si tu plno dětí, tak jsme se také připojili.

Hřiště v Parku Sadová je opravdu krásné. Je tu velmi originální pískoviště se spoustou prvků na přesýpání písku, jsou tu také houpačky, včetně houpačky pro nejmenší. Děti čeká také velká lanová průlezka a prudká skluzavka dolů. Kdo nechce jet po skluzavce, může sjet dolů po hasičské tyči. Menší děti si mohou pohrát na průlezce ve stylu lodi s kormidlem, lávkou a malou skluzavkou. V parku je také pěkná rozhledna s výhledem přímo na hrad Špilberk, bohužel někdo ukradl nainstalovaný dalekohled. Možná proto, aby mohl na zamčené hřiště aspoň z dáli a bezpečí svého domu koukat.

Asi po hodině hraní jsem od místní maminky zjistila, že to nově otevřené hřiště je jinde, a to v zcela nové ulici Ondřeje Sekory směrem k zahrádkám. A tak jsme se tam za pomoci navigace zkušené mapařky na telefonu (kamarádky Míši z Břeclavi) vydali.

Hřiště v ulici Ondřeje Sekory je vzdálené asi 5 minut pěšky od Parku Sadová a je teda fungl nové. Přístup k němu je vlastně ještě tak trochu přes staveniště i okolí připomíná jeden velký developerský projekt. Ale co čekat od Sekory, že? Mravenci přece pořád staví a staví…Hřiště uprostřed staveniště však za návštěvu určitě stojí. Je tu totiž ta největší skluzavka, jakou v Brně můžete potkat. Stejnou mají teda i v areálu Bzzzukot, ale tady nebyli žádní lidé, takže lze jezdit až do aleluja.

Ostatní prvky hřiště teda nic moc, jen pavoučí síť a pružinové houpačky, ale ta skluzavka je fičák.

Dostatečně vyježdění, vydali jsme se na poslední hřišťovou štaci do ulice Menšíkova. Od hřiště Ondřeje Sekory opět asi 8 minut pěšky a rozhodně to stojí za to. Tady se dětem líbilo asi nejvíce. Došli jsme sem sice už skoro za tmy, ale nemohli jsme odsud vůbec odejít. Hlavní atrakcí a naprostým unikátem brněnských hřišť je klecová lanovka. Stejnou mají v Oslavanech, ale v Brně jsem ji nikde jinde neviděla. Děti nalezly do klece a tahaly se na řetězu pořád tam a zpět.

Je tu i klasická známější lanovka typu poma, a ta je zase nejdelší v Brně. Děti čeká opravdu dlouhá jízda. Najdete tu také spoustu lanových průlezek, velké pískoviště s hračkami, originální herní prvky, které ani nevím, k čemu slouží a také třeba domeček na pružinách, skluzavky či houpačky.

Sadová má, co se hřišť týče, rozhodně co nabídnout, doufejme, že se brzy dočká oficiálního zpřístupnění krásného parku a také lepší občanské vybavenosti. Tolik rodin a žádná školka či škola, to je trochu blbý, řekla bych. Ale obchod už tu mají. Můžete tak při poznávání místních hřišť zajít na sváču do Alberta nebo využít moc příjemně vyhlížející kavárny KOCI cafe&cakes (otevřeno má každý všední den od 10 do 22, v sobotu od 14 do 22 a v neděli od 14 do 21).

Stránky kavárny – https://www.facebook.com/kocicafebrno/

Mapa hřišť Sadová – viz. níže 🙂

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *