Knihy

Nejkrásnější vánoční čtení pro děti

Letí to, letí a zítra je tu prosinec. Asi o mě víte, že kromě výletování miluji také čtení a k Vánocům jednoznačně patří čtení dětských vánočních knížek.

Jejich zvláštní schopností je naladit vás i děti na magickou vánoční atmosféru, vnést do vašich domovů trochu klidu a pohody, což v domácnosti s dětmi není vždy úplně samozřejmé.

Nám do knihovničky každý rok přibydou aspoň dvě, tři vánoční knížky. Ne vždy se setkají s úspěchem, ale tipy níže, jsou rozhodně hodně povedené.

HUSA LÍZA A VÁNOČNÍ HVĚZDA

Motto knihy by mohlo znít: “Nikdy se nevzdávej”. Jednoduchý vánoční příběh husy Lízy, která chce sehnat na stromeček pro zvířátka hvězdu na špici. Vydá se na dlouhou cestu, aby z oblohy uloupla jednu zářící hvězdu. Je jí jedno, jak dlouhé bude její putování, ona se nevzdá! A na konci knížky čeká na ni i na její kamarády ze statku překvapení.

Jde o krátký příběh, který hravě přečtete za jeden večer, ale určitě se k němu budete rádi vracet.

Bezva knížka i pro menší děti, kteří ještě u delších kapitol nevydrží a potřebují hodně ilustrací.

Husu Lízu koupíte tady.

LOTTA Z ROŠŤÁCKÉ ULIČKY

Naše nejoblíbenější kniha vůbec. Nejde o klasickou vánoční knížku, ale tématu Vánoc se tu věnují dvě kapitoly. Nádherný je příběh o malé holčičce Lottě, která zachrání Vánoce, když domů přiveze vánoční stromeček spadlý z nákladního auta. Krásné je i její dobrodružství s čuníkem vyměněným za vánočku.

Kniha je vtipná, milá, dojemná…no prostě krásná. Autorka Astrid Lindgrenová je zárukou kvality.

Lottu koupíte tady.

VÁNOCE PRO KOČKU

Objev loňských Vánoc. Na internetu byla dlouho nedostupná, nyní se opět dá koupit :-).

Knížka pro malé i velké, kteří mají rádi advent, tajemný předvánoční čas plný očekávání. Tři děti stavějí s tatínkem po celý prosinec betlém. Každý večer přidají kousek – pastýře, ovečku, hvězdu. O nich pak betlémská Kočka vypráví dětem adventní příběh. O volkovi a oslíkovi, o andělíčcích a cukroví, o tom, proč máme rádi koledy, nebo co o Vánocích večeřeli Maria s Josefem. O hvězdě vlasatici a o třech králích, ale i o koni, slonu a velbloudovi, kteří ke třem králům původně vůbec nepatřili. Také o tom, jak se ovečka spřátelila s vlkem, proč bývá o Vánocích sníh, jak se stalo, že s Mikulášem chodí čert, proč slavík zpívá nejkrásněji v noci a jak to, že jmelí roste na stromech. Na každý večer v adventu jedna pohádka.

Vánoce pro kočku koupíte tady.

ČEKÁNÍ NA VÁNOCE

Klasika našeho vánočního čtení už asi 4 roky. Kniha plná receptů, návodů a hříček na vánoční čas. V rámci příběhu malé holčičky Lucky, jejích brášků přibližuje autorka legendy a obyčeje, které se vážou k adventu, a nabízí recepty na tradiční pečivo, návody na výrobu různých ozdůbek a spoustu úkolů k řešení.

Čekání na Vánoce koupíte tady.

KOUZELNÁ TŘÍDA O VÁNOCÍCH

Super čtení pro malé školáky, Kája tuto knihu miluje. Samostatný článek jsem jí tady na blogu věnovala už dříve, tak mrkněte tady.

BÍLÁ ZIMA

Tuto knihu mi loni doporučila paní majitelka půvabného brněnského knihkupectví Dlouhá Punčocha. Sněhobílá zima je kouzelná! Když napadne sníh, děti jsou radostí bez sebe a hned vyrazí stavět sněhuláky. Jen Jakub ne. Zvířátka z lesa ho totiž přišla poprosit o pomoc. Sněhu je tolik, že obyvatele lesa trápí hlad. Dokáže jim Jakub pomoci? Poetický příběh ukáže dětem krásu i nástrahy zimy.

Bílou zimu si koupíte tady. Bohužel teda jen tu knížku.

FIŠKUS A VÁNOČNÍ SKŘÍTEK

Také tip z Dlouhé Punčochy. Měli jsme jej půjčený minulý rok z knihovny a kdo má rád kocoura Fiškuse a dědu Pettsona, bude rozhodně nadšený. Vánoce se blíží a Fiškus si ze všeho nejvíc přeje spatřit vánočního skřítka. Děda Pettson kocourkovi neprozřetelně slíbí, že k němu skřítek na Štědrý večer určitě přijde. Jenže jak to zařídit? Vždyť vánoční skřítci neexistují! Nebo snad ano? Knížka je super zhruba pro děti od tří let.

Fiškuse koupíte tady.

Další krásné KNIHY O VÁNOCÍCH z edice Albatros, najdete za akční cenu tady.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *