Výlety do okolí

Bobrstezka – pohádková naučná stezka na dosah Brna

První adventní neděli jsem měla chuť vzít naše konečně trochu zmátořené marody do přírody. Volba padla na Bobrstezku, kterou najdete jen kousíček za Brnem na rozhraní obcí Moravany, Nebovidy, Želešice a Ořechov.

Na stezku se nejlépe dostanete buď z Moravan nebo z Nebovid. V teplejších měsících je určitě lepší varianta z Moravan, protože se můžete podívat také na krásnou studánku U víly Vrbičky. Tady si děti mohou napumpovat vodu, pohrát si v korýtkách…

Pro první adventní neděli však hrátky s vodou jaksi nejsou to pravé ořechové navíc studánka je teď logicky zazimovaná, tak nám kamarádka Míša z Moravan doporučila raději vyrazit z Nebovid.

Naši cestu jsme tedy začali u prodejny potravin a smíšeného zboží v Nebovidech, kde jsme tak trochu na punk zaparkovali za prodejnou na poli.

Pak jsme vyrazili polňačkou (bylo tu celkem bláto) směrem k mostu nedokončené dálnice a kousek za ním odbočili doprava směrem k lesíku (je tu cedule “NEBEZPEČÍ VÝBUCHU”) a v něm už začíná Pohádková naučná stezka neboli Bobrstezka. Na trase stezky potkáte celkem osm zastavení s naučnými informačními tabulemi, jedno pěkné posezení a pět stanovišť pro zábavu v přírodě.

Děti tu čekají například pavoučí sítě natažené mezi stromy, dřevěné průlezky, mohou si zahrát na dendrofon, bojovat s krokodýlem, přejít přes několik mostků nebo se třeba houpat na hrazdě.

Naučné tabule také rozhodně nejsou nudné. Děti bavilo poznávat denní i noční zvířátka, nejvíc je asi zaujala tabule o koloběhu života v přírodě a o užitečnosti smrti jednoho pro život druhého.

Od horní vstupní brány sestupujete po stezce z poměrně strmého kopce postupně až k dolní bráně, kde tančí lesní víly. Tady potkáte také maringotku U makové panenky, kde si v sezóně můžete dát něco na posilněnou. Dnes měli zavřeno. Předpokládám, že maringotka funguje pouze v teplejších měsících.

Od maringotky se buď můžete vrátit stejnou cestou zpět nebo zvolit okruh s návratem do Nebovid s délkou dle fyzických sil dětí a psychických sil rodičů. My zvolili variantu návratu skrz zahrádkářskou osadu. Šli jsme kolem malé studánky Dobrá voda úzkou cestičkou do kopce mezi ploty až na konec vesnice Nebovidy a pak zpět do centra obce k autu.

Celý náš okruh měřil cca 3,5 km a šli jsme ho zhruba tři hodiny. Děti stanoviště vážně bavila, nebyl důvod někam spěchat. Pokud je vám procházka dlouhá necelé čtyři kilometry málo, můžete se zpět do Nebovid vrátit přes lesní bar Roháč, o kterém píšu v samostatném článku zde (délka trasy cca 5 km). Pro nás je to spolu se studánkou víly Vrbičky tip na příště 😊, tentokrát jsme měli svačinu přibalenou s sebou. A pokud už vám docházejí nápady na výletní svačinky, mohu za nás doporučit sušené ovoce a oříšky značky Vital Country. Výbornou odměnou za ušlapané kilometry, splněné úkoly či jako úplatek pro bolavé nožičky, je třeba sušené fancy bio mango. Akorát ho nesmíte dětem sníst :).

Kdo nechce jet autem, může se do Nebovid vypravit autobusem. Číslo 501 jezdí od Ústředního hřbitova a cesta do Nebovid mu trvá 9 minut. Zastávka se jmenuje U kostela.

Cestou z Nebovid jsme to vzali s maminkou přes Střelice, kde teď mají na náměstí moc pěkný dřevěný betlém a stromeček, který mohou děti ozdobit vlastnoručně vyrobenými ozdobami.

Pokud budete po výletě hladoví, rozhodně se stavte v Moravanech v cukrárně Tarta. Podle místní kamarádky tu mají výborné zákusky, domácí zmrzlinu, ale také klasická teplá jídla k obědu. Prý nic lepšího v okolí nenajdete. My měli tentokrát navařeno doma.

Výlet na Bobrstezku neměl chybu. Doporučuji všema deseti. Jediná nevýhoda je, že není vhodný pro kočárek, takže pro prcky nosítko určitě s sebou.

Mapa naší trasy

Mapa trasy kolem lesního baru Roháč

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *