Výlety do okolí

Dům přírody Moravského krasu a Kateřinská jeskyně

Dnešní deštivé počasí vybízelo ke schování a doma už nás to schovávání nějak nebaví. Tak jsme si za úkryt zvolili Dům přírody Moravského krasu, což je moderní návštěvnické středisko, které se nachází v srdci Moravského krasu na Skalním mlýně.

Na místo jsme dorazili v devět hodin dopoledne a zaparkovali jsme na placeném parkovišti přímo u Domu přírody. Platí se tu 100 Kč za den. Vstupné do Domu přírody je pak 80 Kč za dospělého a 65 Kč za dítě, děti do pěti let neplatí. Pokud se půjdete nejprve podívat do Kateřinské jeskyně, máte návštěvu Domu přírody zdarma, to jsme nevěděli, takže jsme platili na obou místech. V Domě přírody jsou zdarma k dispozici skříňky na věci a můžete se tu bez problémů pohybovat i s kočárkem – vše je bezbariérové.

A co vás v Domě přírody čeká? Dům přírody Moravského krasu je moderní návštěvnické středisko s interaktivní vnitřní a venkovní expozicí a kinem. S dětmi jistě oceníte, že se tu na veškeré exponáty může sahat, vše si můžete vyzkoušet. V přízemí expozice se dostanete do pozoruhodného světa bílých devonských vápenců, které voda dešťů, potoků i řek po milióny let rozhlodávala, až vytvořila kraj vodního podzemí. Dozvíte se tu, jak vznikaly jeskyně, krápníky, vápence, jaká zvířata kdysi na našem území žila a jak se měnila podoba člověka a jeho schopnosti. V druhém patře si pak můžete prohlédnout současnou místní faunu a flóru, dozvíte se něco o průzkumu a o ochraně jeskyní. Můžete si tu zahrát dotykové pexeso, puzzle, děti si mohou vlézt do ptačího hnízda, rozdmýchat oheň, zkusit kladkostroj…

V přízemí jsme pak zašli i do kina, kde jsme si vybrali z nabídky filmů a sami si film pustili. Můžete si tu pustit tři pohádkové pověsti o místním kraji, včetně pověsti O Macoše a pak také delší dokumentární filmy. My jsme si pustili jen ty pohádkové příběhy, všechny dohromady trvají asi 20 minut, takže ideální pro menší děti.

Prohlídku Domu přírody jsme zakončili v místní herně. Tady si mohou rodiče posedět na sedačce, vypít si kafe (je tu automat) a děti si zatím pohrají v umělé jeskyni, sklouznou se po skluzavce, pohoupou se na houpačce, postaví krápník…je tu k dispozici také pár hraček, dětských knih a přebalovací pult. Super zastávka třeba na půl hodinky.

Vedle Domu přírody najdete i moc pěkné venkovní hřiště – mraveniště, můžete tu pozorovat dalekohledem zvířátka, zjistit, jaká zvířata žijí na stromě, děti si mohou zahrát na dendrofon z různých dřev, mohou prolézt přírodním tunelem z vrbového proutí…My se tu dnes moc dlouho nezdrželi, docela hustě pršelo.

Před deštěm jsme se naopak vyrazili schovat do Kateřinské jeskyně. Ta se nachází jen 200 m od Domu přírody, takže značka ideál. Případně se můžete vláčkem svézt do Punkevních jeskyní (2 km daleko). Prohlídku Kateřinské jeskyně s dětmi můžu jen doporučit. Vlivem počasí a všedního dne, jsme tu dnes byli úplně sami. Paní průvodkyně nám popovídala pověst o ztracené holčičce Kateřině, ukázala nám netopýra, místní krápníkovou výzdobu a samozřejmě slavnou čarodějnici. Prohlídka se dětem moc líbila, většinou si povídaly o tom, co jim, který krápník připomíná, zaujala je samozřejmě i pověst a kosti jeskynního medvěda. Prohlídka nám, vzhledem k minimálnímu počtu návštěvníků, zabrala jen půl hodiny a jelo se domů. V jeskyni je 8 stupňů, aktuální oblečení naprosto dostačovalo (taky výhoda proti létu).

Celý výlet jsme zvládli absolvovat v podstatě za dopoledne, na pozdní oběd kolem druhé hodiny už jsme byli doma. Podle místní paní průvodkyně už dnes není nutné kupovat si lístky, včetně lístků do Punkevních jeskyní, předem. Prý zájem trochu opadá. Když přijdete během dubna či května ve všední den, může se vám klidně jako nám stát, že tu budete sami. A to je vážně bezva, už jen kvůli tomu, že nemusíte trnout, jestli vaše dítě nezačne během komentované prohlídky vykřikovat nevyžádaná slova.

Pokud budete mít hlad, můžete si zajít do restaurace hotelu Skalní mlýn, která je přímo u parkoviště, třeba na pstruha punkeváka. Já tu byla kdysi dávno, současnou podobu restaurace neznám, ale hodnocení jsou dobrá. Je tu otevřené také rychlé občerstvení.

Stránky Domu přírody Moravského krasu – tady.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

1 Comments

  1. Je to tam moc pěkné. S Domem v přírodě se fakt hodně vyhráli 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *