Výlety do okolí

Nízkopodlažním vlakem za krásným hřištěm a bludištěm do Podivína

Hledáte tip na výlet s dětmi vláčkem? Nechtějí se vám řešit problémy s nástupem s kočárkem? Nechcete jet moc daleko? Nechcete utrácet? Hledáte pěkné, originální hřiště, kde se děti zabaví a vy budete možná i relaxovat? Pak mám pro vás super tip na výlet! Zajeďte si do Podivína!

Před sedmi lety jsem v porodnici potkala Míšu, naše dcery jsou dva dny od sebe a my se už těch sedm let kamarádíme. Míša se mi přestěhovala z Mendláku do Břeclavi, tak jsme si minulý víkend domluvili společný výlet do vesnice na trase Brno-Břeclav, a to do Podivína.

Míša to za mě všechno naplánovala, napsala mi, kdy mi jede vlak a já jen online přes České dráhy koupila jízdenky (platí až děti od 6 let, ale jízdenku musí mít všichni), sbalila batoh, ráno v den odjezdu posbírala děti a kočár a vyrazila.

Super na této trase je, že tu jezdí nízkopodlažní vlaky – poznáte to v jízdním řádu dle symbolu vozíčku – takže nemusíte řešit žádné problémy při nástupu s kočárkem. Pravda je, že dostat se s kočárkem na Hlavním nádraží na nástupiště úplně komfortní není – výtahy zrovna nepřekypují krásnou a nejsou moc velké – ale jde to, i Thule kočár a tři děti se vejdou. Pokud nevíte, kde výtah hledat, tak stačí projít skrze hlavní budovu na první nástupiště, nastoupit do výtahu a pak už jsou výtahy v podchodu pod kolejemi ke každému nástupišti zvlášť.

Rychlík Moravan jede do vesnice Podivín z Brna 31 minut, což je za mě ideální čas pro vláčkový výlet s dětmi. Nezačnou se nudit, ale zase si tu cestu trochu užijí. My měli cestou do Podivína legrační zážitek, kdy já, příliš neznalá cest vlakem, jsem nadšeně obdivovala, jak to tu mají hezké a hned jsem posílala kamarádce do Břeclavi fotku, jak děti sedí v krásných sedačkách u stolečku a prohlíží si na nádraží koupené časopisy. Na to mi záhy přišla odpověď, že sedíme v první třídě, tak ať si přesedneme, nebo nás vyhodí. Přesedávat si ve vlaku plném cyklistů, sama s třemi dětmi se mi nechtělo, tak jsem se na to vykašlala s tím, že se třeba průvodčímu nebohé zblblé matky tří dětí zželí. Ale nezželelo :D.

Samozřejmě mi po načtení QR kódu jízdenek z mobilu sdělil, že sedíme špatně a musíme si přesednout. Naštěstí bylo možné jízdenky doplatit, takže za pouhých 29 Kč jsme mohli dalších 20 minut zůstat sedět v pohodlných sedačkách a já měla klid.

Na nádraží v Podivíně na nás čekala Míša s dětmi a společně jsme vyrazili ke krásnému místnímu hřišti Hliníky, které kromě zábavných herních prvků pro děti, nabízí také keřový labyrint s vyhlídkovou věží. Vstup na hřiště i do labyrintu je samozřejmě bezplatný.

Těšit se můžete na lanovku, kolotoč, pískoviště s přesýpacími prvky na pokusy, opravdu velkou pavoučí síť, houpačku pro menší i větší děti, pružinovou houpačku, houpačku pro dva, skluzavku, venkovní posilovnu, a hlavně na super bludiště pro malé průzkumníky.

Uprostřed bludiště najdou děti dřevěnou vyhlídkovou věž. Kolem celého hřiště vede stezka pro kola či odrážedla, někdo možná ocení i stůl na pinec.

Kousek od hřiště můžete vidět i ovce a slepice, my měli štěstí a potkali jsme koně vezoucí májku.

Pokud si budete chtít dát v Podivíně oběd, tak můžete využít místní pizzerii či hostinec, hodnocení mají dobré, my tentokrát měli přibalenou velkou svačinu v batohu, takže jsme místní gastro scénu neotestovali.

Na hřišti je pro svačinu či lehký oběd venku připravené moc pěkné posezení, případně se nabízí piknik v trávě. Zá nás můžu doporučit jako doplněk ke svačině dobrůtky z Naturway. Děti milují lyofilizované ovoce, já zase oříšky, a ty z Naturway jsou vážně mňamka. Nejraději máme lyofilizované jahody, maliny a já si pak sama pochutnávám (děti oříšky zatím vůbec nechtějí) na mandlích a makadamových oříšcích.

A zpět do Brna zase nízkým vlakem. Pokud budete v Podivíně autem, nabízí se zastávka v blízké Lednici (autem od hřiště je to 6 minut k zámku) a samozřejmě i opačně, kdo si udělá výlet do Lednice a bude si chtít odpočinou od davů, stačí sjet do Podívina a vypustit děti na hřiště. Tady v sobotu dopoledne skoro nikdo nebyl.

Mapu trasy od vlakového nádraží v Podivíně k hřišti, připojuji níže. Bod tři v mapě znázorňuje místo, kde se dá podívat na pár zvířat :-). Můžete jej klidně vynechat (není to takové terno) a jít rovnou k hřišti. Cesta od nádraží k hřišti bez zastávky u zvířat trvá zhruba 15 minut.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *