Výlety do okolí

Výlet do Řícmanic – Stezka zdraví Hvoz, skvělé hřiště, zvířátka i dobrá restaurace s venkovním hřištěm

Včera jsme se s rodinou a přáteli vrátili do Řícmanic, kde jsem měla od minulé návštěvy v merku místní naučnou stezku zdraví s názvem HVOZD (zkratka poskládaná z písmen – Hra-Výchova-Odpočinek pro Zdraví Dětí-Dorostu-Dospělých i Důchodců).

Stezka je pojata jako okruh, nebo vlastně taková osmička – jedním místem projdete dvakrát a měří 5,7 km. Případně lze část trasy vynechat, pokud máte doma ještě menší chodce.

My zaparkovali přímo na návsi v Řícmanicích, kde je mimochodem obchod s potravinami (otevřený každý den včetně neděle 7:30-19:00 – lze koupit sváču). Na návsi taky rovnou začíná Stezka zdraví. Do Řícmanic můžete dojet také autobusem 210 z Bílovic nad Svitavou – tam vás v pohodě doveze nízkopodlažní vlak. Autobus zastavuje také hned na návsi u začátku trasy.

Stezka zdraví je lesní turistický okruh se sedmi naučně-sportovními stanovišti v okolí obce Řícmanice. Každé stanoviště je vybaveno info tabulí s popisem daného místa a jeho lokálního významu či historie a popisem tělocvičného úkonu, který se zde má provést.

Děti si dnes třeba vyzkoušely hod polínkem na cíl, chůzi přes kládu nebo člunkový běh. Dále jsou tu znázorněny klasické cviky tipu sed/leh či různá protahovací cvičení. Rozhodně doporučuji vybavit děti pohodlným sportovním oblečením – nám se už roky osvědčují softshellky UNUO. Na nabídku kuk tady – kalhoty i bundy nemají chybu.

Celou trasu jsme prošli i s kočárky, ale chvilkama to byla dost makačka. Chce to rozhodně terénní kočárek a fyzickou zdatnost. Chvílemi byla cesta úplně v pohodě, ale pak se šlo třeba do prudkého kopce a cesta byla rozježděná od lesní techniky, takže fakt posilovna. Každopádně podle mě a kamarádky (taky s kočárem) to jde.

V závěru trasy potkáte ohniště, takže zvažte přibalení špekáčků. Místní lesy jsou oblíbeným cílem pro vyjížďky na koních, takže je skoro jisté, že nějakého koníka potkáte, i nám se to poštěstilo.

Po návratu na náves jsme ještě zašli na nádherné hřiště U Sovy (v mapě je nazvané jako Dětské hřiště Komenského). Je to opravdu krásné, velké, dřevěné hřiště. Je celé oplocené a zabaví se tu menší i větší děti. Čeká je tu třeba lanovka, houpačky, různé průlezky, balanční prvky, pískoviště…Jen je v kopci, tak pro úplné prcky může být terén náročnější.

Když nad hřištěm U Sovy odbočíte vlevo, dojdete ke koníkům. Přímo u hřiště jsou pak slepičky.

Nakonec jsme se vrátili na náves a zašli do místní výborné Restaurace U Lajcmanů. Jídlo opravdu skvělé (nabídku každý týden mění – my měli zrovna zvěřinové speciality) a navíc sem můžou i pejsci. Uvnitř sice není koutek, ale až bude tepleji, určitě doporučuji místní zahrádku s pěkným hřištěm.

Celkově Řícmanice hodnotím jako super místo pro celodenní výlet, těch necelých 6 km jsme šli 4 hodiny, pak přesun cca půl kilometru na hřiště, pak hodina na hřišti a nakonec ještě aspoň hoďka v restauraci.

Viděli jsme místní Arboretum (bohužel teda jen přes plot – je většinu roku zavřené), koníky, ovce, slepice, první jarní kytičky.

Děti večer usnuly jako zabité, takže výlet, jak má být.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *