V Brně venku

Areál U Mravence – dětská naučná stezka, originální únikovka i spaní v domečku na stromě

Za nejlepší dárky považuji zážitky. Zatímco dárek se buď časem spotřebuje nebo zapráší, prožitý zážitek vám nikdo (kromě Alzheimera nevezme). V tomto duchu jsem naplánovala i letošní dárek pro manžela k narozeninám.

Slavil v srpnu a já nám pro celou rodinu domluvila spaní v novém Tree housu U Mravence a k tomu únikovou hru Po stopách vzácné masožravky od Lesů města Brna. Celý zážitek se odehrával v lesním areálu U Mravence, který najdete na kraji Brna na konci ulice Terezy Novákové v Brně – Řečkovicích.

Areál je veřejnosti volně přístupný každé úterý a čtvrtek vždy od 10.00 do 17.00 hodin. Před návštěvou doporučuji zkontrolovat otvírací dobu na webu zde. Za vstup do areálu se nic neplatí.

Návštěvu areálu s dětmi vřele doporučuji, i když si tu nic nezaplatíte, užijete si tu spoustu zábavy. V areálu totiž na děti čeká krásná naučná stezka s interaktivními prvky.  Stezka je dlouhá zhruba 700 m, v pohodě ji tak zvládnou i malé děti. Celkem na stezce najdete 10 stanovišť, kdy na každém čekají děti zábavné úkoly věnující se ekologii, zvířátkům i místním stromům. Děti bavilo hlavně skákání do dálky, hraní na dendrofon, poměřování se zvířátky, poslouchání zvuků jednotlivých ptáků přes super aplikaci Lesní svět (doporučuji stáhnout do mobilu, stačí pak načíst QR kód a ptáček vám pěkně zazpívá), poznávání stop či pátrání po zvířatech žijících na stromě.

Stezka není úplně vhodná pro kočárky, golfky rozhodně nechejte doma, ale teréňák by to podle mě s menším úsilím klidně dal.

K areálu je trochu horší pěší přístup, ale má to tu výhodu, že tady rozhodně nepotkáte davy. My tu nepotkali vůbec nikoho 😊. Areál u mravence se nachází na konci ulice Terezy Novákové, pěšky se k němu dostanete za cca 20 minut ze zastávky Žilkova (bus 41, 71, N91). Nebo za cca 28 minut z konečné tramvaje č. 1 v Řečkovicích. Podle mě je nejlepší dojet autem, ale zase možnosti parkování jsou tu omezené. Každopádně je to nejpohodlnější cesta.

Pokud budete chtít zážitek z pobytu v areálu ještě pozvednout, určitě mohu doporučit venkovní únikovku Po stopách vzácné masožravky, ta je vhodná především pro rodiny s dětmi ve věku cca 7-12 let.

Naše věkové složení dětí nebylo pro hru ještě úplně ideální, ale Kája (7 let) už nějaké úkoly splnit zvládla a zbytek vyluštil manžel (občas se i zapotil). Na úvod hry dostanete od paní správcové batoh, jehož kapsy jsou zamčené zámečky na kód a vy musíte postupně rozluštit jednotlivé kódy a dostat se tak až na konec stezky, kde vás čeká malá odměna, ze které pak možná doma vyroste i jedna pěkná Adéla.

Další možností, jak si užít areál U Mravence ještě trochu víc a ve větším soukromí je, domluvit si noc v novém domečku na stromě či v týpí.

Z noci v domečku na stromě byly pochopitelně nejvíce nadšené děti. Domek je uzpůsobený pro pohodlné vyspání dvou dospěláků a dvou dětí, ale my vecpali mezi nás ještě Pepču. Zařízení domečku je fungl nové a opravdu stylové. V noci jsme tu potkali také místního daňka Jonáše.

Děti mohou do domečku na stromě vylézt po průlezce, dospělák využije dřevěné schody. Spaní v domečku je skutečnou romantikou, ale taky trochu výzvou, žádná tekoucí voda, záchod jen v podobě kadibudky, žádná elektřina. Svítíte si svíčkami a baterkami. Na večeři byly špekáčky – ohniště tu máte k dispozici. Pitnou vodu jsme dostali v kanystru.

Manžel konstatoval, že trochu doufal, že děti vysadíme u babičky a půjdeme na noc do Maximusu. Načeš jsem já pronesla, že je přece zálesák a luxusu mu netřeba. Na to on, že všeho moc škodí. Víkend před tím byl totiž s dětmi stanovat.

Možná, že jsem ten dárek tentokrát úplně dobře nenačasovala a počasí nám teda vůbec nepřálo (ale aspoň jsme vyzkoušeli i místní topení na bio olej), ale děti byly naprosto nadšené a pořád se ptají, kdy zase budeme spát na stromě. Tak snad zase za rok, to bude mít manžel kulatiny, což by chtělo aspoň týdenní pobyt. To by byl teprve zážitek.

Více informací o areálu U Mravence najdete na webu www.umravence.cz.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *