Výlety do okolí

Naučná stezka pěšina – Lelekovice

Minulý týden jsme si udělali krásný výlet s bonusovým sbíráním bedlí a klouzků do Lelekovic, které najdete jen pár minut od Brna. Naším cílem byla krátká, nenáročná NS Pěšina. Stezka seznamuje návštěvníky jak s přírodními zajímavostmi, tak s místními rostlinnými a živočišnými druhy.

Stezka má zhruba kilometr, není okružní a je v pohodě sjízdná terénním kočárkem. U jejího startu je malé parkoviště. Hned na začátku stezky potkáte dva velmi originální přístřešky, na trase vás pak čekají naučné tabule, některé i s úkoly pro děti – poznávání ptáků či stop zvířat. Těšit se můžete také na bosou stezku (ta je teda trochu zanedbaná) a spoustu legračních dřevěných mini uměleckých děl. Vtipný je také most přes říčku Ponávku – DYCKY MOSTU.

Celá trasa vede kolem říčky Ponávky, takže počítejte se zábavou v podobě “šťourání” v potoce. Váša tam například lovil neexistující ryby.

Z NS Pěšina jsme pokračovali ještě k rybníku Přírodní rezervace Babí doly (cesta je dlouhá zhruba 300 m) – kde jsme viděli obří množství kaprů, včetně barevných koi kaprů. Váša opět chytal, tentokrát holýma rukama a byl teda pěkně zmáčený – pozor na to, radši vezměte suché oblečení.

Cesta k rybníku je také v pohodě i s terénním kočárkem.

Nakonec jsme si ještě vyšlápli kolem studánky Smíření (byl tu hrníček, voda dle naší zkušenosti pitná) na novou vyhlídku Paseky (tam už to naší trasou s kočárkem nešlo). Vyhlídka Paseky nad Lelekovicemi je moc příjemným odpočinkovým místem – je tu ohniště, takže klidně vezměte něco k opékání, nějaké dřevo tu bylo, ale určitě je fajn doplňovat stavy. Na vyhlídce je také prima poležení.

Z vyhlídky Paseky jsme se okruhem vrátili zpět k autu, které jsme měli zaparkované hned u startu NS Pěšina (je tu malé parkoviště). Celkem 5 km v nohách a krásný výlet.

Mimochodem v Lelekovicích mají také krásné dětské hřiště a pumptrack – více v článku tady.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *