Výlety do okolí

Hořkosladký výlet aneb za mandloněmi do Hustopečí

Ve čtvrtek jsme s Kájou a dalšími maminkami hodily Moranu do řeky a vítaly jaro. A podle počasí o tomto víkendu se to vyhánění zimy opravdu povedlo :-D. No a když bylo venku tak krásně, nemohli jsme přece sedět doma. Tatínek byl v práci, tak jsme vzali babičku (nebo spíš babička nás, protože já neřídím :-D) a vyrazili jsme s Vašíkem a Kájou na Slavnosti mandloní a vína do Hustopečí.

Vyráželi jsme brzo ráno (no brzo…tak jak jsem se byla schopná se dvěma dětma vypravit, tedy asi v devět…), počítala jsem s tím, že na akci bude určitě hodně lidí. A taky, že bylo. Ráno, kolem desáté jsme se na Dukelské náměstí se dvěma kočáry dostali ještě v pohodě, dokonce se dalo i bez větší námahy procházet mezi stánky, v odpoledních hodinách to bylo s kočárky už téměř nemožné :-D.

Každopádně i přes obrovský nápor lidí, to byla akce vydařená. Mandloňový sad jsem neznala a určitě jsme tu nebyli naposledy. Tentokrát jsme si prošli jen část Mandloňové naučné stezky, a to z Dukelského náměstí po zelené turistické značce kolem vinařství Starý vrch a dále už po polní cestě do prudkého kopce rovnou k rozhledně a sadu. Vytlačit kočárek do kopce byla teda pěkná makačka, ale cíl stál za to. Nahoře jsme se odměnili výborným mandlovníkem (mandlový dort) a mandlovou kávou z místní Mandlárny. Nevynechali jsme ani panáka skvělé mandlovice. Tvrdý alkohol normálně nepiju, ale toto byla mňamka 🙂 Rozhlednu jsme tentokrát nenavštívili, fronta byla opravdu obrovská, ale zase máme nějaké lákadlo pro příště.

Rozhodnete-li se vydat na Mandloňovou stezku s kočárkem, doporučuji jít opačně než my, tzn. z Dukelského náměstí po červené turistické značce kolem Předního a Zadního rybníka k rozcestí Pod Kamenným vrchem. Odtud dále po zelené turistické značce zpět do Hustopečí (celkem asi 9 km). Cesta je určena jen pro pěší a cyklisty, auta sem nesmí, takže se nemusíte bát o pobíhající prcky. Místy se jde po asfaltu, jinak po polňačce, ale s terénním kočárkem úplně v pohodě. Myslím, že i na odrážedlech by to šlo. Chcete-li vidět mandloně kvést, musíte si pospíšit. Měly by vydržet asi 14 dní…

Rozhledna se pak nachází na okraji mandloňového sadu asi 300 metrů nad mořem. Je vysoká 17,4 m a vyhlídková plošina je ve výšce 12,6m, takže ji zvládnou i ti, kteří výšky moc nemusí, jako třeba já 😊. Cestou zpět se určitě stavte ve zmíněné Mandlárně na něco dobrého, nebo se zajděte s dětmi podívat třeba na ranč Valkýra na oslíky, koníky, lamy a další zvířectvo. A chcete-li navštívit i některý z mnoha místních vinných sklípků, využijte dopravu autobusem (pravda z Brna trochu krkolomnou ☹). Kamarádka mi pak radila, že se dá dojet autobusem do Kurdějova a jít na stezku odtud. Pravděpodobně se tak vyhnete dalším výletníkům. Jen začátek trasy je prý pro kočárek horší, ale jde jen asi o 200 m, což se nějak vydrží :-D.

A poslední tip, na trzích jsem narazila na milou paní prodávající krásné oblečky pro děti, které šije její dcera. Je přímo z Hustopečí a na FB vystupuje pod přezdívkou Kovy (ve znaku má zelený čtyřlístek). Můžete se tak s paní předem domluvit a na místě si pak už jen vyzvednout šatičky, čepičky či nádherné teplákové soupravy, prostě cokoli dle svých představ. Výběr látek je velký a paní opravdu moc šikovná 😊. Kája v nich už chodí druhý den a že má cit pro kombinace je myslím z obrázku zřejmé :-D.

Tak ať to frčí a hurá do Hustopečí!

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *