Výlety do okolí

Výlet pro malé jeskyňáře

Náš prvomájový výlet jsme pojali jako dobrodružnou výpravu. Děti ještě nikdy nebyly v jeskyni, ty profláknuté placené jsou teď samozřejmě zavřené, tak jsme se vypravili do přírodní rezervace Údolí Říčky.

Naše trasa začala v obci Hostěnice, zaparkovali jsme na parkovišti u hřiště a vydali se po žluté turistické značce směrem k jeskyni Pekárna. Cestou jsme ještě udělali malinkou odbočku k Hostěnickému propadání a pak už jsme šli pohodovou cestou z kopce směrem k Pekárně.

Celá cesta k jeskyni Pekárna by se dala zvládnout i s terénním kočárkem, akorát přímo k jeskyni pak vedou dřevěné schody, takže by bylo nutné kočárek nechat zaparkovaný dole v lese a prcka prostě kousek vynést. 😊. My putovali tentokrát bez kočárku…

Po zdolání zmíněných dřevěných schodů začaly děti nadšeně křičet, jeskyně byla před námi. Vybaveni baterkami jsme se vypravili na její průzkum. Připravte se na zimu a lehce obtížnější kamenitý terén, místy to klouže, ale jeskyně není nijak dlouhá, nebojte, nezabloudíte. Odměnou na konci nám byl spící netopýr 😊.

Po prohlídce jeskyně a zasloužené svačince jsme pokračovali směrem k Ochozské jeskyni. Ta je sice běžně zavřená (otvírá se pouze příležitostně), ale aspoň jsme se opětovně občerstvili na místním odpočívadle. A dokonce došlo i na ten prvomájový polibek pod rozkvetlou, pravda trochu skomírající, třešní.

Kousíček od Ochozské jeskyně najdete jeskyni Netopýrku. Její průzkum byl pro nás největším dobrodružstvím. Na rozdíl od Pekárny, tu nebyli žádní další lidé, byla tu ještě větší zima a baterky byly opravdu nutností. A opět jsme našli netopýra! Jeskyně Netopýrka je prý průchozí i do dalších jeskyní, ale to jsme s dětmi raději nezkoušeli.

Po zelené značce jsme pokračovali dál a nakoukli jsme ještě do jeskyně Liščí díra. Ta nás malinko zklamala, dovnitř se dostat nedá (leda by se člověk plazil) a bohužel si z ní lidé udělali záchod. Ale za to chudák jeskyně nemůže.

Další pěknou zastávkou bylo Hádecké propadání a pak už hurá k Hádeckému rybníku na nějakou dobrůtku. V občerstvení Pod Hádkem, které najdete přímo u rybníka, si můžete dát třeba pivo, limču, párek v rohlíku, česněčku, nanuky…a je tu moc pěkné hřiště pro děti (včetně retro prolézaček), naše vůbec nechtěly odejít.

Původně jsme chtěli všichni dojít až do Hostěnic k autu, nakonec jsme se však s manželem dohodli, že já zůstanu s unavenými dětmi u rybníka a on půjde sám po červené značce do Hostěnic, vezme auto a vyzvedne nás.

Celá cesta z Hostěnic kolem jeskyní směrem k rybníku by se s terénním kočárem dala zvládnout, červená trasa od rybníku ke kapličce sv. Anny už by bohužel pro kočárek vhodná nebyla. Pokud tedy budete chtít stejný výlet absolvovat s kočárkem, doporučuji počkat jako my u kiosku a nechat se prostě vyzvednout 😉.

Náš výlet jsme zakončili trochu trapácky na Rohlence v Mekáči, kde si děti daly za odměnu za ušlapané kilometry Happy Meal. Aspoň, že ty hračky byly docela tematické, plyšový mutant netopýra a sovy 😀.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

1 Comments

  1. […] jeskyně, z nichž nejznámější je jeskyně Pekárna – kukněte na náš jeskynní výlet zde, jsou tu také pěkná dětská hřiště, rozhledna, a především bistro mé nejlepší […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *