V Brně venku

Za prasátky, daňky, muflony a jiným zvířectvem do obory Holedná

Dnes nám manžel naplánoval rodinný výlet na bohulibou akci „Den za obnovu lesa – Sázíme lesy nové generace“. Po půlhodinové okružní jízdě autobusem č. 52, kdy jsme projeli sídliště Kamechy, Žebětín a Kohoutovice doslova křížem krážem (netušila jsem, že je možné, aby autobus dvakrát zastavil na téže zastávce), jsme konečně dorazili na zastávku Stará dálnice a plni elánu vyrazili sázet.

Zprvu jsem se poněkud zalekla množství lidí, kteří stejně jako my chtěli zalesňovat. Nakonec se však ukázalo, že fronty jsou naštěstí jen zkraje a poté co nám „již úspěšný“ sazeč ochotně předal motyku, mohli jsme sázet. Děti kupodivu celkem ochotně spolupracovaly, snad pod vidinou slíbené odměny ve formě grilovaného cigára a prdelačky.

Po zasazení dvou dubů, řádném občerstvení, prohlédnutí traktoru, pohlazení koně a výrobě medailí, jsme se přesunuli přes silnici do obory Holedná.

Oboru Holedná považuji za jedno z nejhezčích míst k procházkám s dětmi v Brně. Kromě toho, že zde můžete pozorovat divokou zvěř – daňky, muflony, jeleny, prasata, kačeny – je tu i bezvadná naučná stezka a dřevěné hřiště pro děti.

A stezka bude děti opravdu bavit, čeká je pexeso, dřevěný xylofon, soutěž o nejlepšího skokana a mnohé další úkoly. Je tu i spousta laviček k posezení, jeden větší altán a dnes jsme dokonce objevili i dětské domečky provizorně postavené z větví stromů.

Do obory se můžete dostat z mnoha míst. My tradičně chodíme přes Údolí oddechu, kde je rovněž fajn hřiště pro děti a venkovní posilovna. Nejbližší zastávka MHD pro tuto trasu je Kamenolom. Trasa přes Údolí oddechu až k prasatům se dá krásně zvládnout i s kočárkem.

Využít můžete ale i další vstupy – z Kohoutovic se nejlépe vchází u zastávky Kohoutovice, hájenka, kdo chce šetřit nohy, těší se hlavně na divočáky a naučnou stezku, může vejít u zastávky Stará dálnice. Zde se dá i zdarma zaparkovat. Z Jundrova pak vede vstup z ulice Nálepkova (stejně se jmenuje i zastávka MHD), zde však počítejte s prudkým kopcem.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *