Dovolená s dětmi

Rhodos s dětmi – tipy na ubytování i místa, která vás okouzlí

Letos v létě jsme vzali Vašíka poprvé k moři. Měl něco málo přes rok, Kája něco přes tři – dle mého názoru ideální věk, aby z dovolené oba něco měli a abychom to i my dospělí ve zdraví přežili 😊.

Už od začátku bylo jasné, že chceme do Řecka, jehož historickou atmosféru snoubenou s krásnou přírodou, luxusní kuchyní a úžasnými vůněmi, máme s manželem moc rádi. Zájezd jsme hledali na poslední chvíli, chtěli jsme letět z Brna a alespoň na 10 dní (ale čím delší pobyt, tím lepší), takže nabídka zas tak široká nebyla. Nakonec nás nejvíc zaujal zájezd od CK Alexandria na ostrov Rhodos do oblasti Kolymbia.

Vybrali jsme si hotel Alfa Alexandria Club, který nejlépe splňoval naše požadavky:

  1. Rozumná cena
  2. All inclusive
  3. Klidná lokalita
  4. Blízkost pláže
  5. Bazén pro děti
  6. Program pro děti v češtině
  7. Dětské hřiště
  8. Další vybavení pro děti – dětská postýlka na pokoji, dětské židličky k dispozici

Letěli jsme z Brna na přelomu srpna/září na 11 nocí a dovolenou jsme si opravdu užili. Hotel byl pěkný, pokoj jsme měli prostorný, tříletá dcera měla vlastní plnohodnotnou postel, pro syna byla nachystaná cestovní dětská postýlka, plusem byl i balkon. Pro děti bylo na zahradě pěkné hřiště, hned vedle pak dva bazény – jeden dětský a jeden plavecký – postupně se svažující.

Obrovským plusem hotelu byl animační program pro děti i dospělé v češtině. Celkem pět animátorů (dva kluci a tři holky) se každý den kromě neděle staralo o to, abychom se náhodou nenudili. Já osobně u moře žádný zvláštní zábavný program nepotřebuji, ale program pro děti jsem ocenila moc. Kája byla každý den minimálně hodinku v klubíku, kde vyráběla krásné věci – čelenky, korálky, malovala na tričko… a my mohli zatím opravdu jen tak odpočívat. Klubík také pořádal všemožné soutěže pro děti, Kája doteď vzpomíná na závod s nafukovací kosatkou v bazénu. Večer pak byla pro děti připravená diskotéka a předávání diplomů.

Snad jediným nedostatkem hotelu bylo jídlo, tam by bylo ještě co zlepšovat. Sortiment byl sice široký a vždy se něco vybrat dalo, včetně jídla vhodného pro děti, ale chuťově to mohlo být lepší (bohužel jídlo je dle mých zkušeností obecně nešvarem All inclusive pobytů v Řecku). Naštěstí byl každý den v nabídce luxusní meloun, ten to zachraňoval 😊. Na druhou stranu moc oceňuji podávání obědu u bazénu, člověk se tak ani nemusel převlékat z plavek.

A co místní pláž – nejdůležitější atribut dovolené u moře? Ta byla skvělá! Od hotelu jsme k ní došli pohodovou procházkou asi za 10 minut, cestu zvládnete i s kočárkem. Pláž je písčitooblázková s pozvolným vstupem do moře a táhne se kolem pobřeží v délce několika kilometrů. Můžete tak najít místa, kde je třeba jen písek, nebo zase jen kamínky, dle osobních preferencí. Slunečníky a lehátka se na pláži platí, ale to nám bylo jedno, s dětmi si člověk stejně nepoleží, takže jsme si hodili ručníky k moři mimo zónu lehátek a byl klid. Po pláži občas chodil pán s ovocem a luxusními koblížky, ty určitě doporučuji vyzkoušet.

A aby to nebyla jen válecí dovolená, uskutečnili jsme i spoustu výletů, z nich rozhodně doporučuji následující:

  • 1. Výlet do přístavu v Kolymbii

Nejjednodušší pěší výlet přímo od hotelu jsme zopakovali několikrát. Podél obchůdků a restaurací dojdete pohodovou procházkou vhodnou i pro kočárky do centra letoviska Kolymbia. Najdete tu pěkný malý přístav s čistě písčitou pláží s opravdu jemňoučkým písečkem – ideální na bábovky, hrady… Krásný výhled vám zaručí místní kaplička na skále, která se nachází přímo nad přístavem. Projít se můžete také 2 km dlouhou stinnou alejí eukalyptů. A Kolymbia samozřejmě nabízí i řadu obchůdků se suvenýry, řeckými dobrotami, oblečením… jsou tu dobré restaurace, kavárny – my chodili na gyros, zmrzlinu, palačinky… A najdete tu i dětský park s atrakcemi a kolotočem.

  • 2. Městečko Lindos

Přímo před naším hotelem byla zastávka autobusu, který Vás za pár eur zavezl na ta nejznámější místa na Rhodosu. Náš první autobusový výlet byl do starobylého přístavního městečka Lindos.  Lindos patří k turisticky nejoblíbenějším místům v celém Řecku a není divu. Zdejší bílé domečky na skále s dominantou středověké pevnosti a starověké akropole s chrámem Athény Lindské, jsou opravdu oku lahodící záležitostí. Máte-li větší děti, určitě se rádi nechají vyvézt k pevnosti na hřbetě osla, pro ty naše to ještě nebylo. My si v Lindosu dali dobrý oběd, pokochali se místní architekturou, úzkými uličkami a následně se zchladili na místní pěkné, ale poměrně rušné pláži.

  • 3. Hlavní město Rhodos

Opět jsme využili dopravu autobusem přímo od hotelu (autobus jezdí v cca 30 minutových intervalech až do pozdních hodin) a vyrazili do hlavního města ostrova. Mně osobně se Rhodos líbil víc než Lindos, najdete zde nádherné historické centrum, zapsané na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, můžete se procházet přístavem, nakupovat v obchůdcích, dát si něco na zub v tavernách. Rhodos má kouzelnou atmosféru. A nezapomeňte si zajít na zmrzlinu hned u autobusového nádraží, kde budete vystupovat (stačí přejít přes cestu). Lepší zmrzlinu jsem snad nikdy nejedla a ten výběr příchutí, no pecka!!!

  • 4. Pláž Tsambika

I na tuto nádhernou pláž ležící na úpatí hory jezdí autobus přímo od hotelu. Pláž je dlouhá, písčitá s opravdu pozvolným vstupem do moře, takže ideální pro rodiny s dětmi. A nejsou tu žádné hotely, pláž totiž leží na církevní půdě. Najdete tu jen pár taveren a obchůdků. Samozřejmě se tu dají také pronajmout lehátka a slunečníky (my nevyužili :-D).

  • 5. Klášter Moni Tsambika

Klášter Moni Tsambika stojí na 300 m vysokém kopci právě nad pláží Tsambika. Z letoviska Kolymbia se dá ke klášteru dojít pěšky, což otestoval manžel, já se s dětmi v tom horku výšlapu bála a raději jsem se nechala přiblížit autem. Ať už půjdete celou cestu pěšky, nebo využijete auto, stejně se pořádně zapotíte. Z parkoviště musíte vystoupat pěšky po strmém chodníku čítajícím asi 300 schodů. Já to zvládla i s Vašíkem v nosítku, takže to určitě zvládnete taky a věřte, výhled i kostelíček stojí za to. A kdybyste náhodou toužili po děťátku, tak je dle legend Tsambika ideálním místem. Stačí se pomodlit a pak už jen devět měsíců čekat 😉.

  • 6. Prasonisi

Také na nejjižnější cíp ostrova Rhodos jezdí autobus přímo od hotelu. My však tentokrát využili půjčené auto (domluveno přes CK včetně plného pojištění – cena 40 EUR za jeden den). Prasonisi je rájem pro milovníky vodních sportů, hlavně windsurfingu a kitesurfingu. Čeká vás tu nekonečná písečná pláž, přezdívaná Polibek dvou moří. Právě zde se totiž setkávají Středozemní a Egejské moře a v čase přílivu je pláž dokonce zatopená. S koupáním na Prasonisi ale moc nepočítejte. Téměř neustále zde vane silný vítr, já měla občas problém i s chůzí. Každopádně je to velký zážitek, dětem se moc líbilo pozorovat draky, jak se vznášejí nad mořem a nějaký ten hrad jsme také postavili. A je tu skvělá restaurace, nejlepší, co jsme na Rhodosu objevili. Kalamáry s domácí omáčkou opravdu stály za to.

  • 7. Hrad Monolithos

Zříceninu monumentálního hradu Monolithos jsme navštívili půjčeným autem ve stejný den jako Prasonisi. Jedná se o bývalou johanitskou pevnost z roku 1476. Dnes už z pevnosti zbývají prakticky jen obvodové zdi, přesto vám učaruje. Pevnost skýtá nádherný výhled na moře i okolní zelené svahy. Přímo pod hradem najdete také nádhernou pláž Fourni beach. Do hradu se neplatí žádné vstupné, parkoviště je přímo pod ním a najdete tu i stánek s občerstvením a toaletami. Akorát pro menší děti určitě vezměte nosítko.

  • 8. Pláž Anthony Quinn

Pro mě asi nejkrásnější zážitek z Rhodosu. Protože moje maminka herce Anthonyho Quinna miluje, přesvědčila jsem manžela, abychom se při návratu z našeho auto výletu stavili těsně před západem slunce na údajně jedné z nejkrásnějších pláží ostrova. A slovo údajně si z přechozí věty klidně vypusťte, pláž pojmenovaná po slavném americkém herci, vám učaruje. Je malinká, oblázková, ale voda je tu křišťálově průzračná, takže ideální pro šnorchlování. A kdybyste se chtěli na pláž podívat ve filmu, pusťte si „Děla z Navarone“, dílo z roku 1961.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

4 Comments

  1. Barbora Zmatlíková says:

    Dobry den, jak se jmenoval prosim Hotel?

    1. Brněnská máma says:

      Dobrý den, je to uvedeno i v článku. Šlo o hotel Alfa Alexandria Club, bohužel nevím, zda stále funguje pod stejným názvem. Můžete se zeptat v CK Alexandria 😉

      1. Václav Richter says:

        Dobrý den, už to není hotel Alfa, došlo k celkové rekonstrukci na Blue Beach Island, byl zvýšen na vyšší kategorii, fotografie jsou všude zatím ilustrativní, a je v aktuální nabídce Alexandria jako klubový hotel Alexandria Club pro letní sezónu 2022.

        1. Brněnská máma says:

          Tak to je skvělé, hotel byl na nádherném místě. Akorát už se asi nebude dát pořídit zájezd za tak výhodnou cenu 🙁 Každopádně se určitě do katalogu podívám, v létě se opět chystáme do Řecka a vaši CK máme rádi :-). Dětský klub je úžasný!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *