Výlety do okolí

Luhačovice s dětmi – šest tipů, kam určitě zajít

Hodinu a půl jízdy autem od Brna se nachází má srdcová záležitost – lázeňské městečko Luhačovice. Dostanete se sem pohodlně také autobusem (za cca 2 hodiny) či s jedním přestupem vlakem, ale to už je na delší cestu.

Luhačovice rozhodně nejsou jen městem pro lázeňské šviháky, skvěle se tu zabavíte také s dětmi. A tady jsou mé tipy, kam se s dětmi určitě vydat:

  • Procházka po lázeňské kolonádě

Projděte se s dětmi luhačovickou kolonádou, která byla koncem listopadu 2019 slavnostně otevřena po více než rok trvající revitalizaci. Těšit se můžete mimo jiné na nově opravený pavilon Vincentka s interaktivní expozicí v patře. Kromě slavné Vincentky ochutnejte přímo na kolonádě také pramen Dr. Šťastného a Nový Jubilejní, u kterého si můžete pohodlně posedět na atypické čtrnáctimetrové lavici s opěradlem. Procházka po kolonádě je ideální pro kočárky. A nezapomeňte si cestou koupit teplý lázeňský oplatek přímo z výrobny a v místní nonstop pekárně slavnou salámovku!

  • Pramen Aloiska a Trasa ptačích krmítek a budek

Pramen Aloiska vyvěrá v parku nad Bílou čtvrtí o 30 metrů výš než ostatní prameny. Čeká Vás tedy cesta do mírného kopce, ale pohodlně ji zvládnete i s kočárkem.  Hned vedle pavilonu se nachází Ptačí náměstí – místo setkávání s ptáky. Začíná tu také trasa Ptačích krmítek a budek, která Vás provede v podstatě celými Luhačovicemi. My si prošli část přes park směrem ke kolonádě a viděli jsme spoustu krásných a netradičních ptačích krmítek a domovů. Věděli jste, že se může ptáček zabydlet i ve starém foťáku?

  • Křížová cesta od pramene Viola k prameni Marie

Dva nejnovější luhačovické prameny Viola a Marie spojuje od roku 2016 originální křížová cesta. Jde o moc příjemnou procházku lesem, kočárek ale tentokrát raději nahraďte nosítkem, cesta je dost nerovná a poradil by si s ní leda hodně terénní kočár. A jak se k, tak trochu schovaným, pramenům dostat? Vyrazit za nimi musíte do lesa, který se rozprostírá nad luhačovickým Společenským domem, cestou ještě nezapomeňte ochutnat pramen Ottovka.

  • Procházka k přehradě

Z centra Luhačovic se s kočárkem můžete projít k přehradě v blízkých Pozlovicích. Ta je s Luhačovicemi propojena Jurkovičovou alejí, podél níž jsou vybudována odpočívadla, sportoviště, občerstvení a najdete tu i jedno hodně retro hřiště :-D. Pokud se vám nechce zhruba 2,5 km šlapat pěšky, můžete pro dopravu k přehradě využít i netradičního dopravního prostředku, který potěší hlavně děti. Vyhlídkový vláček jezdí od dubna do listopadu od nábřeží pod poštou. A budete-li v Luhačovicích v létě, můžete si na přehradě půjčit lodičku nebo zajít na koupaliště Duha s mnoha tobogány.

  • Dětské hřiště „pirátská loď“

Kousek od domu Elektra najdete v ulici Nádražní pěkné dětské hřiště ve tvaru lodi. K Luhačovicím přece ta voda patří, tak proč by si děti nezahrály na námořníky, nebo třeba piráty. Na hřišti je mimo jiné čeká lanovka, houpačka, lodní koš a další prolézačky.

  • Jizba Luhačovice – nejluxusnější káva, zákusky i ručně vyráběné věcičky

Po všem tom chození a ochutnávání pramenů si zajděte odpočinout do útulné kavárny Jizba. Najdete ji u hlavní cesty v malebném domečku hned vedle hotelu Alexandria. Jizba je nejen kavárnou, ale přímo pražírnou, takže káva bude vždy zaručeně čerstvá a já lepší snad nikdy nepila. A ten výběr! Tady kávě opravdu rozumí! Děti pak potěší domácí limonády, skvělé domácí zákusky (mají i bezlepkové) a určitě se jim bude líbit i útulný obchůdek přímo v kavárně. Mimo jiné tu mají i pěkné, ručně šité hračky.

Stránky kavárny Jizba: http://www.jizba.com/

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *