Dovolená s dětmi

Chalupa Výhled a tipy na výlety po Krušných horách

Místo pro letošní „PARTA“ letní dovolenou jsem vybírala s velkým předstihem a opravdu dlouho. Najít chatu, kam by se pohodlně vešlo sedm rodin, každá rodina měla své soukromí, a ještě zde bylo zázemí pro děti, opravdu nebylo snadné. Nakonec jsem narazila na Chalupu Výhled v Krušných horách, a to byla láska na první pohled.

Nádherná chalupa v Krušných horách s nezapomenutelným výhledem přímo na Klínovec a Fichtelberg. Sedm samostatných ložnic, spousta koupelen, toalet, dětská herna, venkovní hřiště, krásná společenská místnost, sauna…no prostě bomba.

Chalupu jsem pro náš červnový týden (termín 20.-27.6.) objednávala už někdy v létě minulého roku. Tím, že nás jelo sedm rodin, nás týdenní pobyt pro jednu rodinu vyšel ani ne na pět tisíc korun, což je za takový luxus dle mého názoru krásná cena.

A na co se tedy můžete na chatě těšit? Velký obývací pokoj se třemi sedačkami, fotbálkem, klavírem, televizí a východem na terasu. V přízemí je dále velká jídelna, pro děti nechybí dětské židličky, pro větší je tu pak samostatný dětský stoleček. Kuchyň je trochu menší, ale opravdu krásná a my se vždy vešli. Najdete zde také sociální zařízení, pračku a saunu

V prvním patře jsou 3 samostatné, velké a opravdu honosné ložnice. Sem se pohodlně vejdou i 3 rodiny se 3 dětmi (možná i čtyřmi)…je tu také prostorná koupelna se dvěma sprchovými kouty a dvě toalety. Pro děti pak bezva herna s hračkami a televizí (tu jsme vůbec nevyužili).

V druhém patře jsou pak 4, již trochu menší ložnice, vhodné tak pro rodiny s jedním dítětem. Opět je zde sociální zařízení a posezení. V každém patře je navíc samostatná lednice, což v takovém množství lidí opravdu oceníte 😊.

Na zahradě čeká děti trampolína, houpačky, skluzavka a pískoviště. Rodiče ocení gril a všichni pak krásné ohniště k opékání špekáčků. U chalupy zaparkuje pohodlně sedm aut, pro kola je k dispozici garáž.

A výletů do okolí je opravdu nespočet, týden nám vůbec nestačil, klidně bych jela příště na 14 dní 😊.

Stránky Chalupy Výhled – https://chalupa-vyhled.cz/

NAŠE TOP VÝLETY:

Přísečnická železnice – Náš první výlet a hned do Německa, ale nebojte, z chaty je to asi 15 min autem. Dojedete do městečka Jochstadt a odtud se můžete projet až do města Steinbach, celá cesta trvá asi 45 min. My však vystoupili už na druhé zastávce – Loreleifelsen a zpět jsme šli i s kočárkem pěšky. Moc pěkný výlet, děti měly zážitek z jízdy historickým parním vláčkem a cesta zpět byla taky moc krásná. Pokud budete plánovat tento výlet, ověřte si v jízdním řádu, kdy vláček jezdí. Mimo prázdniny je to pouze o víkendu, děti do 5 let mají jízdu zdarma, jízdenky se kupují přímo ve vlaku, nelze je platit kartou a nás vyšly ty dvě zastávky pro dva dospělé na cca 5 EUR. Po návratu do Česka jsme si dali bezva oběd v tak trochu retro bistru Farmy zvířat v Abertamech a následně jsme si prohlédli zcela nově otevřenou naučnou stezku Perninské rašeliniště.

Ježíškova cesta a Ježíškova pošta v Božím DaruPro děti určitě nejlepší výlet. My si zvolili kratší okruh Ježíškovy cesty, ten měří zhruba 5,8 km a děti cestou čekají zábavné úkoly, dřevěné pohádkové postavičky a krásná hřiště. Než na cestu vyrazíte, určitě se zastavte v Info centru v Božím Daru a vyzvedněte si kartičku pro zaznamenávání odpovědí. Pokud ji přinesete vyplněnou zpět (stačí i vyplněný kratší okruh), dostanete pro děti pěkný dárek. V Info centru sídlí také Ježíškova pošta, odkud můžete poslat speciální vánoční pozdrav nebo do schránky vhodit seznam vánočních přání. Ježíškova cesta je vhodná také pro kočárek, kola, odrážedla…Pro oběd s dětmi doporučuji restauraci penzionu Daniela. Jídlo sice bylo standardní, ale mají tu opravdu krásné dětské hřiště a velký vnitřní koutek.

Božídarská rašeliniště – Náš druhý krásný výlet v Božím daru. Těšit se můžete na cca 3 km dlouhý okruh, vedoucí převážně po dřevěných lávkách. Výlet je vhodný i pro kočárek.

Plešivec – Jeden z vrcholů Krušných hor, který má dětem rozhodně co nabídnout. Těšit se můžete na krásné hřiště, lanový park a zábavnou stezku Krušnohorských pověstí, která je svou délkou, asi kilometr, naprosto ideální pro děti. Najdete zde také výbornou restauraci Na Nebi sídlící v prostorách hotelu Orion.

Klínovec – Nejvyšší vrchol Krušných hor nás sice malinko zklamal, jelikož na vrcholu v podstatě kromě menší rozhledny a rozbitých opuštěných budov nic nenajdete, ale zase jsme si užili 15 minutovou jízdu lanovkou z Jáchymova. Klínovec je navíc rájem pro milovníky cyklistiky, čeká je tu zábavný trail park se stezkami čtyř obtížností. Půjčit si tu můžete také koloběžku.

Kadaň a nábřeží Maxipsa FíkaKadaň je nádherné město s pěkným náměstím, nejužší uličkou v republice, hradbami a krásnou procházkou kolem řeky Ohře. Nábřeží Maxipsa Fíka je navíc skvělým místem pro výlet na kole či odrážedle. V Kadani jsme navštívili také moc pěkné Chytré hřiště, kde děti najdou mimo jiné model přehradní nádrže, kterou si mohou sami napustit, nebo bývalý bunkr, který mohou s mírnou dávkou odvahy prozkoumat :-D.

Klášterec nad Ohří – Pěkné město se zámkem a zámeckým parkem, pro nás však nezapomenutelné především díky kavárně Korek. Café Korek je podnik, který v Brně jednoznačně chybí. Nádherná kavárna s výborným sortimentem, a navíc krásným zázemím pro děti. Najdete zde vnitřní dětský “prolézačkový” koutek, žádné ušmudlané plyšáky a rozbité hračky, k tomu navíc krásnou zahrádku s dětským hřištěm. Dala jsem si zmrzlinový pohár, domácí limonádu a frappé. Pohár obsahoval čerstvé ovoce, úžasnou šlehačku, výbornou zmrzlinu, limonáda byla opravdu z ovoce, frappé bylo také skvělé. Manžel si dal maracuja cheesecake a světe div se, byl opravdu ze sušenek, smetanového sýra a maracuji. Nic víc, nic míň…jak snadné 😊

Horská naučná stezka Hřebečná – Další krásný výlet zvládnutelný i s terénním kočárem. Čeká vás cesta skrz louky, výhledy na krušnohorské vrcholy, cestou potkáte doly, propadliny…a nakonec si můžete dát oběd v malém pivovaru Rýžovna.

Blatenský vrch, rozhledna, Ledová a Vlčí jámaNáš nejkratší, pohodový výlet. Část cesty na Blatenský vrch zvládnete klidně s kočárkem, poté byste jej museli nechat zaparkovaný u rozhledny (je tu také občerstvení, kde by kočárek dle mého názoru klidně pohlídali) a na Vlčí a Ledovou jámu už jít bez něj. Jámy jsou propadliny vzniklé hornickou činností při těžbě cínových rud. Jde o pozůstatky dolů. V Ledové jámě najdete celoročně sníh.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *