Dovolená s dětmi

Tři nabité dny s malými dětmi v Praze

Manžel má v srpnu narozeniny a já mu už tak nějak tradičně naděluji spíš zážitky, výlety, dovolené…letos mi jako ideální volba připadal pobyt na pár dní v Praze. Zaujal mě projekt V Praze jako doma cílený na podporu domácího cestovního ruchu. Stačí si zaplatit noc v některém ze zapojených hotelů a získáte body na vstupy do památek, ZOO, muzeí…třeba jen na vstupu do ZOO jsme díky této akci ušetřili 700 Kč (celkem pak na vstupech za ty tři dny minimálně 1500)…

Ubytování jsem vybrala přes portál Slevomat, nabídek na pobyty v Praze je tam teď neskutečně moc. Já zvolila kvůli poloze blízko ZOO, výhodné ceně a možnosti dvou dětí zdarma hotel International Praha. Ceny pobytu začínají na 999 Kč za pokoj za noc, včetně luxusní snídaně.

Pobyt v hotelu International hodnotím na jedničku. Stylem mi sice do oka zrovna moc nepadl, jde o starší budovu postavenou v polovině minulého století, která je jednou z nejtypičtějších ukázek socialistického realismu, ale pokoj jsme měli krásný, moderní, prostorný…snídaně byly opravdu bohaté, vůbec jsem neměla šanci vše ochutnat :-D. Velkou výhodou hotelu byla zahrada s restaurací a dětským hřištěm. I při snídani tak mohly děti řádit na trampolíně, na hřišti, na pískovišti…každý večer jsme si na zahradě dali nějakou dobrotu z grilu, pivo, limču a děti se zabavily.

A co jsme tedy během tří dnů v Praze s dětmi podnikli?

  1. Den – ZOO Praha

Pražskou ZOO asi netřeba představovat. Nádherná ZOO, na jejíž prohlídku vám možná ani celý den stačit nebude – je neskutečně velká. Ze zvířat nás nejvíce zaujali lední medvědi, tučňáci, lachtani, sloni…dětem se samozřejmě taky moc líbila dětská zoo – statek s ukázkou domácích zvířat a možností krmení ovcí. Kromě zvířátek děti ocenily prostorné brouzdaliště, kde se mohly v teplém dni ochladit, na několika místech ZOO jsme navíc narazili na stromy „mlhovníky“, kteří nás všechny příjemně osvěžily. Během procházky po ZOO jsme objevili také několik dětských hřišť, to největší se pak jmenuje Rezervace Bororo – tady se děti opravdu vyblbnou (obří průlezka, tobogány, houpačky…). Unikátem ZOO je také lanovka, ale tu jsme my nevyužili, s kočárkem se na ni nesmí. Cestu do ZOO i zpět jsme si navíc zpestřili jízdou přívozem.

2. Den – Hračkářství Hamleys, Motýlí dům Papilonia, procházka Prahou, Petřín

Na druhý den jsem nám naplánovala návštěvu snad nejslavnějšího hračkářství na světě – Hamleys. Že Hamleys není jen obyčejným obchodem s hračkami, jsme se přesvědčili hned při vstupu. Nic netušíce jsme dorazili už pár minut před otvíračkou a najednou s úderem desáté hodiny vypukla show! Přivítat nás přišel přímo medvídek Hamley v doprovodu svých asistentů. Přivolali k sobě čekající děti a společně zvoněním na tradiční zvonečky obchod otevřeli. A my mohli dovnitř! Z množství hraček, barev, sladkostí…mi přecházel zrak. Dominantou obchodu je velký Benátský kolotoč, děti mohou vyzkoušet také obří hadí tobogán. Spousta hraček je tu připravena k vyzkoušení, rozhodně nečekejte žádné nudné regály. Zařídili jsme si Hamleys kartu a postupně jsme vyzkoušeli skoro všechny atrakce. Dětem se nejvíc líbil kolotoč a zrcadlové bludiště, Vašíka bavilo také bagrování balónků a závody autíček. Velkým zážitkem pro nás všechny bylo zrcadlové bludiště, odkud opravdu nebylo lehké najít cestu ven. Kája si z něj dokonce odnesla bouli :-D.

Ve spodním patře Hamleys jsme navštívili také krásný Motýlí dům Papilonia. Motýlí dům pro nás nebyl novinkou, nedávno jsme se byli podívat na nově otevřenou pobočku Papilonie v Brně (článek zde), ale tady to bylo zase trochu jiné a pro děti opět velký zážitek. Zdejší motýlí dům připomíná opuštěný mystický chrám obklopený deštným pralesem. Pestrobarevní motýlci létají všude kolem vás, sedají si na vás, můžete pozorovat jejich líhnutí z kukly. Teplota je tu kolem 26 °C, takže aktuálně vlastně příjemnější než venku 😊. Kromě motýlů můžete pozorovat také rybičky v jezírku. Určitě si tu uděláte nevšední fotky.

V Hamleys jsme nakonec strávili asi čtyři hodiny, poté jsme se vydali na procházku historickou částí Prahy. Kolem Prašné brány, přes Karlův most a na Staroměstské náměstí ukázat Káji orloj. Dál už jsme pokračovali pěšky směrem na Petřín, pro cestu na vrchol jsme využili místní lanovou dráhu, platí vám na ni normálně jízdenka na městskou dopravu (manžel měl koupenou tří denní jízdenku, já jsem jako doprovod dítěte do 3 let jezdila zadarmo). Na vrcholu kopce jsme opět využili akce V Praze jako doma a zadarmo se podívali do Zrcadlového bludiště a na Petřínskou rozhlednu.

3. Národní zemědělské muzeum

Na poslední den jsem nám na doporučení kamarádky naplánovala návštěvu zemědělského muzea a musím jí dát za pravdu, byla to packa. Pro děti asi nejlepší muzeum, co jsem navštívila. Několik pater interaktivních expozic, děti si mohly zahrát na rybáře, chytat dřevěné rybky a následně podle obrysů poznávat, o jaký druh se jedná. Bylo tu i vnitřní dětské hřiště, krásná expozice věnovaná myslivosti, kde se děti procházejí lesem, mohou si osahat srst různých lesních zvířat, hádat zvuky ptáků, obléct myslivce na hon…Moc se mi líbila také expozice věnovaná potravinám, kde měli připravený pro děti obchod, poznávali jsme původ surovin, vařili jsme podle typických českých receptů. Mohli jsme si také upéct plastelínový chleba v peci, podojit krávu. V suterénu je pak krásná expozice traktorů a děti si mohou zajezdit na šlapacích i odrážecích traktorech, je tu také čerpací stanice, dílna.

Ze střechy muzea je krásný výhled na Prahu, najdete tu také úly a záhony s rostlinami, před muzeem je pak dvorek se živými zvířaty – slepicemi, kohouty, holuby, králíky…a taky bezva stánek s občerstvením, troufla bych si říct spíše zdravějšího rázu. Já si třeba dala tzatziki, manžel těstovinový salát. Ale nebojte, mají i zmrzlinu a pizzu pro děti 😊. Rádi vám půjčí piknikovou deku, takže se můžete naobědvat přímo v zahradě před muzeem. Tady na děti čeká další skvělá atrakce – replika prvorepublikového kolotoče, který si děti samy roztáčí. Vstup do muzea jsme opět měli zdarma v rámci akce v Praze jako doma, ale jinak děti běžně neplatí až do 18 let.

Na vlak jsme to pak vzali pěšky přes Letenské sady a už hurá dětským kupé Regio Jetu domů. Kupé by sice sneslo vylepšení, připadalo mi, že už má nejlepší roky za sebou, slibované hračky se omezily na pár ušmudlaných kostek, ale aspoň tu hraje dětem pohádka a je tu víc místa. Sečteno, podtrženo byl to krásný výlet a já mám radost, že jsme aspoň trochu podpořili domácí cestovní ruch.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *