Výlety do okolí

Dům přírody Litovelského Pomoraví – magická procházka s dětmi

Vše začalo pohledem, který Káje asi před měsícem poslala nejlepší kamarádka ze školky. Na pohledu byly fotky netradičních tajuplných staveb v krásné přírodě a z druhé strany nápis – Areál Domu přírody Litovelského Pomoraví, Horka nad Moravou. Kukla jsem do mapy a ejhle, Dům přírody se nachází kousíček od Olomouce jen něco málo přes hodinku autem z Brna. Tam rozhodně při nejbližší příležitosti musíme jet. A příležitost se naskytla velmi brzy. Minulý týden jsme totiž vyráželi na dovolenou do Jeseníků, navigace nás vedla přes Olomouc a zastávka v Horce nad Moravou tak byla prakticky po cestě.

Dům přírody Litovelského Pomoraví najdete v obci Horka nad Moravou, z Olomouce sem jezdí bus, my jeli autem a zaparkovali přímo na parkovišti u Domu přírody. V Domě přírody se můžete lehce občerstvit, koupit si něco pěkného, podívat se na zvířecí obyvatele, využít toalet či přebalovacího pultu. Zdarma tu mají k dispozici vodu, koupit si můžete třeba kávu, nanuk, mošt či dortík.

Vstup na zhruba kilometrový okruh unikátní galerie v přírodě je zdarma, já však rozhodně doporučuji zapůjčit si v infocentru klíče od dvou uzamčených objektů. Cena za zapůjčení je 50 Kč za dospělého a 30 Kč za dítě od 6 let (mladší neplatí).

A co vás vlastně v této přírodní galerii čeká? Nádherná procházka přírodním parkem, v němž můžete obdivovat malebná zákoutí, objevit netradiční herní prvky a odpočinková posezení. Místa v galerii navrhli známí čeští výtvarníci jako František Skála a Miloš Šejn. Těšit se tak můžete například na Rajskou zahradu, Sluneční horu, Lesní chrám, Kouzelný les poznání, Kouzelný les zvuků, Kouzelný les pocitů a Ohniště zlaté spirály. Všechna místa mají skutečně magickou atmosféru a nechávají naplno působit vaši i dětskou fantazii.

Kája s Vašíkem i Pepčou si návštěvu moc užili. Líbilo se jim pozorování tekoucí vody, pouštění obřího venkovního xylofonu, užily si krásný výhled z Lesního chrámu i objevování tajuplných zamčených staveb – Rajské zahrady a Sluneční hory. Znovu důrazně doporučuji, půjčte si klíče, stojí to za to 😉.

Cestou jsme potkali také kozy, žáby, děti si hrály u vody na rybáře. Pokud byste chtěli zkoumat krajinu Litovelského Pomoraví více, můžete si v Domě přírody půjčit badatelskou tašku případně si zahrát pátrací hru. Vše vám rádi vysvětlí v infocentru v Domě přírody. Otvírací doba infocentra je červen-srpen 9-18 hodin, duben-září 9-17 a dále viz web.

Areál je místem, kde se dá vnímat přírodní dění všemi smysly a je vhodný pro kočárky, cyklisty i vozíčkáře. Přijet můžete kdykoli, na stezku se dostanete třeba i v noci, pouze uzamčené objekty a další aktivity jsou vázány na otvírací dobu infocentra.

A ještě rada na závěr, je tu hodně komárů, tak se na ně připravte 😉.

Stránky Domu přírody Litovelského Pomoraví – https://www.dumprirody.cz/dum-prirody-litovelskeho-pomoravi/

A pokud byste měli více času, stavte se v Olomouci na něco dobrého v kouzelné dětské kavárně V lese – https://www.facebook.com/kavarnavlese/

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *