Výlety do okolí

Výstava Harry Potter ve Vídni

Oslavit Kájino první vysvědčení jsme v pátek vyrazili do Vídně na výstavu Harryho Pottera. Nemohli jsme si teda vybrat horší počasí, bylo tam naprosto odporně, ale samostatná výstava se nám všem moc líbila a rozhodně ji doporučuji malým i velkým mudlům či čarodějnickým nadšencům.

Výstava Harry Potter: The Exhibition byla zahájena v prosinci 2022 a její konec je plánován na 19.3.2023. Místem konání výstavy je METAstadt (Dr.-Otto-Neurath-Gasse 3, 1220) ve Vídni, je to budova nějaké bývalé továrny. V uvedeném termínu bude výstava otevřena každý den. Přesné časy, kdy můžete výstavu navštívit jsou uvedeny na https://harrypotter-ausstellung.at/en/ .

Vstupenky jsme kupovali předem online přes oficiální stránky https://harrypotter-ausstellung.at/. Vstupenky se prodávaly i na místě, ale podle mě je to předem online lepší. Měli jsme vstupenky na přesné datum i čas (půl hodinový časový slot). Tento slot znamená, že v uvedeném půlhodinovém časovém rozmezí musíte na výstavu dojít, na samotné výstavě pak můžete strávit času kolik budete chtít.

Cena vstupenek tedy rozhodně není nízká (my koupili rodinné vstupné 2+2 za cca 100 Eur, Pepča to ještě měla jako dítě do 3 let zdarma) a je třeba se připravit na to, že i na samotné výstavě asi ještě pár stovek utratíte. Například se na místě platí šatna (2 Eura za kus), audioguide (8 Eur, ale ten vůbec nedoporučuji kupovat, je to zbytečné a stejně není v češtině), pokud pojedete autem zaplatíte parkovné (my platili v parkovacím domě 12 Eur) a pak je tu obří obchod se suvenýry, kde byste mohli nechat tisíce.

My dětem dovolili jen čokoládovou žabku, gumové slimáky a máslový ležák a hned bylo 30 Eur v čudu. Děti byly moc zklamané, že neměli Bertíkovy fazolky 1000x jinak, ale doma jsem zjistila, že se dají normálně koupit na Alze, takže zklamání zažehnáno.

Samotná výstava je velmi interaktivní. Je dostupná v němčině a angličtině. Trochu jsem se bála, jestli budou děti rozumět, ale obavy byly zbytečné. Jelikož příběh, knihy i filmy známe, byl text v cizím jazyce úplně vedlejší. Přiznám se, že popisky jsme si vlastně ani nečetli.

Na začátku výstavy jsme dostali elektronické náramky s nimiž jsme mohli ovládat dotykové obrazovky s jednotlivými úkoly (náramek se přikládá ke zlatému kolečku). První úkol bylo vybrat si svou postavu, kolej, hůlku, patrona…

Na výstavě jsme postupně procházeli jednotlivými scénami z filmu, vyzkoušeli jsme si uvařit lektvar, utkat se v souboji, vyčarovat patrona, zahrát si famfrpál, vytrhnout křičící mandragoru…

Je tu také spousta krásných scén pro památeční fotky. Můžete se vyfotit s kloboukem, v Hagridově domku, u stolu Dolores Umbridgeové či v Harryho kumbálu pod schody…Na výstavě jsme celkem strávili dvě hodiny, lidí tu v době naší návštěvy (pátek dopoledne) bylo tak akorát, u žádné atrakce jsme nečekali déle než 5 minut. Většinou jsme nečekali vůbec.

Kdo miluje Harryho, rozhodně si výstavu užije. Londýn bude dozajista vyšší level, ale zatím nám s prcky stačila ta Vídeň.

A pár postřehů na závěr:

1) Na webu výstavy doporučují parkování v podzemních garážích WIPark Star 22. My uposlechli a za dvě a půl hodiny parkování jsme platili 12 Eur. Až na místě jsme zjistili, že parkovat se dá i přímo v areálu továrny, kde se výstava nachází, a to za 10 Eur na den. Naše garáž byla od výstavy vzdálená asi 10 minut chůze. Samozřejmě parkování v areálu výstavy není nijak nárokové, může být zrovna plno, ale zkusit to můžete. Kousíček od výstavy je také Hornbach, kde je na dvě hodiny parkování zdarma, ale co se stane po dvou hodinách nevím…asi tu bude nějaký doplatek a nebo si vás tu nechají a vystaví pro výstrahu ostatním troufalcům.

2) Přímo na výstavě si žádné jídlo a pití nedáte, když pominu suvenýr shop, ale hned před budovou výstavy je spousta stánků s jídlem do ruky. My si dali za 30 Eur pět obřích párků v rohlíku. K mání byly i langoše, hranolky, špecle, trhanec…

3) Na výstavě je fakt vedro. Rozhodně doporučuji nechat co nejvíce oblečení v šatně (otužilci v autě), případně vzít batoh (dle webu výstavy nesmí být větší než A4, ale my určitě měli i větší a prošel) a nacpat oblečení tam. My byli všichni strašně zpocení. S batohem jsme normálně mohli chodit po výstavě. Dokonce jsme se i párkrát napili (to se teda oficiálně nesmí), ale nikdo obsah batohu nekontroloval a děcka prostě měly žízeň.

4) Na výstavě mají přebalovací pult. Kočárky se nechávají v šatně, na výstavu nesmí. Takže případně nosítko s sebou.

5) Výstava je časově na 1,5-3 hodiny, záleží, jak moc se budete loudat a kolik bude daný den lidí. Jednotlivé úkoly, které plníte pomocí elektronického náramku, se nedají opakovat, prostě si úkol splníte a jdete dál. To je určitě opatření proti frontám, aby si třeba někdo nevařil 10 lektvarů. My to dělali tak, že děti si nejprve splnily úkol na svém náramku a pak ještě na našem. Dospělák souboj s mozkomorem hold oželel.

A už mě asi nic nenapadá, však se když tak ptejte v komentářích. Ať žijí Bradavice. Připíjíme zakoupeným máslovým ležákem, který chutná jako karamelová minerálka (příliš nás nenadchnul).

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

4 Comments

  1. Markéta Krejčová says:

    Pěkný večer,
    nejdřív bych vám moc chtěla poděkovat za super článek. Díky vám, tam teda jedeme 🙂 Chtěla bych se prosím zeptat. Píšete, že parkování v podzemních garážích Wipark Garage, jsme měli na 2,5 hodiny. Je možné koupit na déle? Ikdyž mám děti lehce hyperaktivní, předpokládám, že tam strávíme cca 3 hodiny. A ještě prosím, dá se platit kartou i to parkovnání a menší částky? Vůbec netuším, kolik si vzít hotovosti, tak bych vzala jen pár drobných a zbytek platila kartou. Moc děkuji, za váš blog a přeji pěkný zbytek večera Markéta

    1. Dobrý den, Markéto 🙂 Ano, vše se dá platit kartou. Parkování, v obchodě se suvenýry i jídlo na stánku. Akorát na šatnu potřebujete hotovost – 2 Eura za kus. V garážích samozřejmě můžete parkovat jak dlouho budete chtít, třeba celý den. Platí se až u závory při odjezdu – normálně pípnete kartou a hotovo. Konkrétně v této garáži nebyl žádný automat na placení, prostě jak vyjíždíte přiložíte platební kartu a pustí vás to ven 🙂 Ať se vám výstava líbí 🙂

  2. Katka says:

    Dobrý den, byli jste na výstavě v týdnu nebo o víkendu? (dopo, odpo) a kolik bylo lidí. Děkuji

    1. Dobrý den, byli jsme tam v pátek na 11:00 hodin. Lidí bylo tak akorát, žádné velké fronty, čekali jsme maximálně 5 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *