Dovolená s dětmi, Výlety do okolí

Tři nádherné dny ve Svitavách a okolí

Koncem března jsme si užili krásný prodloužený víkend ve Svitavách. Ubytovali jsme se tedy až v Lanškrouně, protože přímo ve městě Svitavy jsem žádné vhodné ubytování pro rodiny s dětmi na poslední chvíli nenašla. Ale nakonec jsem s ubytováním nemohla udělat lépe.

Ubytování pro rodiny jak dělané

Obora resort v Lanškrouně se mi líbil už svou prezentací na webu, ale naživo to bylo mnohem lepší. Bydleli jsme v příjemné nové chatce s vlastním sociálním zařízením přímo u rybníka. Hned u chatky jsme měli k dispozici nádherné hřiště, v podstatě takový malý brněnský Hroch. Byla tu skákací bublina, velká průlezka, lanovka, houpačka, byl tu i kolotoč, pískoviště, bazén s balonky…

Každé ráno jsme si vychutnávali skvělé snídaně a děti si zatím hrály ve vnitřním dětském koutku. Seděli jsme hned u koutku, takže jsme o nich měli neustále přehled a konečně jsme se mohli trochu v klidu najíst. Personál resortu Obora byl neuvěřitelně milý, třeba jen kvůli nám nakoupili výborné koblížky, na svačinu nám dali s sebou ovoce…akorát restaurace večer ještě nefungovala (není sezóna), takže jsme jeden večer večeřeli místní burgery (vyrábí se přímo v resortu) a druhý si už nakoupili v obchodě ve městě.

Stránky Resortu Obora: https://oboraresort.eu/

Na výlety jsme dvakrát vyrazili do Svitav a jednou do Březové nad Svitavou.

První výlet do Svitav – Sváťova zážitková cesta

Do Svitav jsme jeli především kvůli Sváťovi. Tento svitavský křítek si pro děti totiž připravil opravdu originální stezku s úžasnými úkoly. K plnění úkolů na cestě musíte mít speciální dřevěnou kuličku, kterou koupíte za 40 Kč například v informačním centru na náměstí.

Sváťova zážitková cesta se rozkládá v areálu Brand okolo rybníku Rosnička. Společně se svitavským skřítkem Sváťou se vydáte vysvobodit zakletou Labutí princeznu. Tento příběh je zasazen do pohádkové procházky, během které narazíte na osm herních prvků. Sváťova cesta nemá žádný konkrétní začátek, ani konec. Každý si může zvolit svůj profil cesty, která je dlouhá okolo 2 km. Svým profilem je vhodná pro kola, koloběžky, vozíky i kočárky. Parkovat můžete na parkovišti u rybníka Rosnička.

Stylové občerstvení s bezva hřištěm pak na vás čeká v Chatě Rosnička, u které se nachází taky jeden z úkolů trasy.

Než se vydáte na cestu, určitě si nezapomeňte vytisknout hrací kartu, do níž na trase budete obkreslovat reliéfy z herních prvků. My ji zapomněli a ochudili se tak o dáreček v informačním centru 😊.

Více o stezce: https://www.svatovacesta.cz/svatova-cesta/

Druhý výlet do Svitav – Naučná stezka Vodárenský les

Náš druhý výlet ve Svitavách nás zavedl do sto let starého vodárenského lesa, kam léta nikdo nesměl. Zhruba dvoukilometrový okruh vede převážně po dřevěných chodníčcích a v pohodě jej zvládnete i s kočárkem. Těšit se můžete na krásný les a bažinatá místa. Uvidíte také spoustu historických studen.

Pro děti je připraveno osm informačních tabulí a interaktivních stanovišť, kde si například mohou obtisknout stopy zvířat do písku, vyzkoušet vyřezbovaný telefon – ucho a ústa propojená podzemním potrubím. Dozvědí se také informace o nelehkém životě vodníků a s jedním dřevěným vodníkem v životní velikosti se mohou vyfotit. Zážitkem je výstup po žebříku na pozorovatelnu a těšit se můžete také na žáby nebo různé ptačí budky.

Na naučnou stezku se dostanete ze Svitav ulicí U Kojeneckého ústavu, která vede ven z města. Po přibližně 400 m se dostanete k první informační tabuli.  Stezka začíná jen kousíček od malého workout hřiště a parku Patriotů, kde se dá také parkovat. Park je sám o sobě také úžasným místem. Můžete-li, vezměte dětem kola či in-line brusle, je tady pro ně parádní dráha. Našim dětem se také strašně moc líbila Vyhlídka parku Patriotů – menší kopec, kam se mohou děti volně proběhnout, nahoru po schodech, dolů střemhlav po trávě 😊.

Cestou z naučné stezky Vodárenský les jsme se ještě stavili na krásném hřišti u stadionu. Je to jen minutku autem nebo pár minut pěšky. Na hřišti děti čeká lanovka, tobogán, průlezka, lanová houpačka, pavučina. V zadní části stadionu je pak hřiště pro menší děti, ale tam už jsme my nešli. Je tu také další in-line dráha.

Krásný den jsme zakončili v restauraci Pivovárek Na Kopečku, kde moc dobře vaří a v případě hezkého počasí se dá sedět i venku u malého hřiště. Na sladkou tečku jsme si pak zajeli na náměstí do Svitav do Caffe baru Raffaello. Měli tu menší dětský koutek s hračkami, výbornou kávu, domácí limonády, zákusky i zmrzlinový pohár. Spokojenost na všech stranách 😊.

Výlet na Rozhlednu Járy Cimrmana v Březové nad Svitavou

Cestou domů jsme se stavili v obci Březová nad Svitavou, kde mají dobře ukrytou rozhlednu Járy Cimrmana. Je to jediný výlet, na který nedoporučuji brát kočárek. My jej sice měli, ale nechali jsme jej zaparkovaný kus pod rozhlednou, protože závěrečný krpál se s kočárkem fakt nedal. To je ta výhoda, když máte kočárek starý krám a nebojíte se, že by vám ho někdo ukradnul. Ten náš by maximálně mohl vzbudit dojem černé skládky :-D.

Rozhledna v Březové je rozhodně ta nejlepší, na které jsme s dětmi byli. A to z jednoho prostého důvodu, vede k ní volně přístupný lanový park. První výlet, kdy Vašík neremcal, že musí šlapat do kopce. Tento kopec se totiž zdolává po lanech :-D. Lanové překážky jsou ideální pro děti zhruba od 6 let, některé lehčí zvládnou i menší děti, ale rozhodně se zabaví i dospělí.

Dřevěná rozhledna ukrytá v lese opravdu není do poslední chvíle vidět. Výhled je z ní hlavně na obec Březová, lesy a pole okolo. Celkově cestou k rozhledně a zpět ujdete maximálně 2 km, takže pohodový výlet.

Cestou zpět k autu zaparkovanému na náměstí jsme se ještě stavili na místním hřišti a pohladili jsme si ovečku u hřiště. Kolem hřiště cestou z rozhledny přímo procházíte.

Nakonec jsme zašli do místní opravdu luxusní kavárny SimiCoffee. Malinká kavárna s výbornou kávou, domácí limonádou, zákusky, makronkami, sendviči, dortovými nanuky…krásné prostředí a truhla s hračkami k tomu. My byli naprosto nadšení. Rozhodně stojí za návštěvu, i když Březovou pouze projíždíte třeba cestou do Krkonoš. Hlavní tah na Svitavy vede přímo kolem kavárny, tak na to při cestách autem myslete.

Svitavy nás jedním slovem nadchly! Určitě se brzy zase vrátíme, protože míst k prozkoumání je tu ještě dost a dost. A jen hodinu od Brna.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

1 Comments

  1. […] jsme kdy navštívili (konkurenci má pouze ve Svitavách – Sváťova stezka – článek zde). Dozvěděli jsme se spoustu informací o vodě a vodních živočiších, ale hlavně si děti […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *