Výlety do okolí

Proč bychom se báli na Babí lom – výlet pro malé horolezce

Jeden z nejkrásnějších a nejdobrodružnějších výletů, které můžete v okolí Brna podniknout, je dozajista výlet na rozhlednu Babí lom u Lelekovic. Dodnes si vzpomínám, jak jsem tento výlet absolvovala s rodiči, když mi bylo asi pět let a byl to pro mě nezapomenutelný zážitek.

Spousta skal k zdolávání, krásný výhled, trocha toho nebezpečí…připadala jsem si tehdy jako opravdová horolezkyně, když jsem zvládla dorazit až do cíle.

Výlet na Babí lom rozhodně není pro kočárek. Pokud máte malé dítko, určitě je třeba mít nosítko či krosnu a zvážit fyzičku rodiče, skály s dítětem na zádech jsou celkem makačka. Ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se to dá zvládnout. Děti samochodci dle mého názoru zvládnou výlet ušlapat zhruba od 4-5 let, záleží, jak moc jsou zvyklí chodit.

S dětmi je samozřejmě také nutné vyrazit za sucha, třeba po dešti by skály mohly být dost kluzké a nebezpečné. V případě pěkného počasí si však výlet stoprocentně užijete a věřím, že tentokrát si na bolavé nohy nikdo stěžovat nebude.

Skály jsou prostě výzva 😊.

A kudy vede trasa? Možností, jak se vydat na rozhlednu Babí lom je několik, my zvolili tuto.

Auto jsme zaparkovali u restaurace Babí lom v Lelekovicích. Odtud jsme se vydali po červené turistické značce až na rozhlednu Babí lom. Rozhledna válcového půdorysu stojí na skalnatém výběžku v obtížně přístupném terénu v nadmořské výšce 521 m.  Když je pěkné počasí můžete z rozhledny vidět dokonce vrcholky Alp. Rozhledna byla nedávno opravena, po rekonstrukci je otevřena od srpna 2022.

Od rozhledny jsme pokračovali po skalách naučnou stezkou Krajem říčky Ponávky (nejdobrodružnější část výletu) až k samotnému vrcholu Babí lom (562 m.n.m.). Zapsali jsme se do vrcholové knihy, dali jsme si pod vrcholem svačinu a kousek se vrátili zpět k rozcestí Babí lom. Od rozcestí jsme šli opět po červené až k legračnímu prvku Lelkovadlo, kde můžete chytat lelky.

U Lelkovadla jsme z červené značky uhnuli (červená vede do Vranova – super trasa, když se nemusíte vracet k autu a chcete se z Vranova svézt do Brna busem) a vrátili jsme se zpět do Lelekovic po cyklostezce vedoucí kolem místních studánek. To už je obyčejná cesta lesem po asfaltce. V jejím závěru vás čeká pěkný rybník s posezením a houpačkou pro děti. Zhoupnutí nad hladinou mělo u dětí velký úspěch.

Celkově náš okruh měřil zhruba 5,5 km a zabral nám jedno krásné odpoledne.

Pokud nebudete spěchat domů, rozhodně se doporučuji po návratu k restauraci Babí lom stavit na nedalekém hřišti. Hřiště s lanovými prvky a pumptrackem se nachází asi 3 minuty chůze od restaurace hned vedle místní hasičské zbrojnice a patří k nejlepším, která lze v okolí Brna potkat. Samostatný článek jsem mu věnovala zde.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *