Knihy, Recenze

Vesmírníček – kniha roku zajistí sny přímo vesmírné

Od naší poslední návštěvy planetária se nám doma vyrojilo nějak moc vesmírných otázek, na které neumím odpovědět. Trn z paty mi vytrhla nádherná kniha Vesmírníček. Její autor Petr Brož je top odborníkem na vesmírnou geologii, působí na akademii věd, přednáší o vesmíru v zahraničí…no prostě má vesmíru plnou hlavu a ve světě ho za to uznávají

Kromě toho, že má Petr rád Vesmír, má rád i děti a rozhodl se pro ně napsat knihu, kde poutavým odlehčeným stylem popisuje život naší Sluneční soustavy.

Ilustrátorka Lucie Škodová (mimochodem z Brna) navíc knihu doplnila spoustou veselých obrázků, aby ta vesmírná cesta před spaním byla pořádně barevná.

Kniha Vesmírníček je originálním českým projektem, nejde o pouhý překlad cizího díla. Proto možná vyšší (avšak férová) pořizovací cena, která je vykompenzována bohatě nabytými vědomostmi (a to nejen v dětských hlavičkách, pro mě je asi 90 % informací v knize zcela nových :-D) ale i úbytkem zvídavých otázek, na které rodiče musí složitě googlit odpovědi.

A o čem, že ten Vesmírníček vlastně je? Vesmírníček, aneb usínáme s vědou je kniha plná příběhů ze života Sluneční soustavy a jejího objevování. Průvodce vesmírem nám tu dělá červík poznání, který hlodá nejen v dětských hlavičkách, ale pořádně se zahryznul také do vesmíru.

S červíky zjistíte odpovědi na otázky jako: Proč to v noci na nebi tolik září? Proč má měsíc fleky? Jak se člověk dostal na měsíc? Proč sopky prdí a smrdí? Jak skončí život sondy? Proč na zemi teče voda?

Ale nezůstanete jen u otázek. Kniha obsahuje také návody na všemožné vesmírné pokusy, které hravě zvládnete doma v kuchyni. Co si třeba vyrobit magma z čokolády? Nebo rovnou sopku?

Než se zlevní cesty do vesmíru, což je mimochodem taky jedna z kapitol v knize, můžete vesmír s dětmi objevovat pěkně z pohodlí postýlek, pokojíčků či papírových raket. Kniha je unikátní v tom, že přináší zábavu a poznání celé rodině. Líbit se bude předškolákovi, ale i staršímu čtenáři, který si v ní může objevovat vesele sám. Jak říkám, i rodič se mnohé přiučí.

Tak tři, dva, jedna START. Vaše cesta do vesmíru s Vesmírníčkem začíná právě tady.

Knihu Vesmírníček koupíte exkluzivně v síti prodejen a e-shopu Knihy Dobrovský – klik tady.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *