Výlety do okolí

Pohádková stezka babky Březinky a krásné barevné hřiště

Víte, v čem spočívá výhoda záměny kufru na letišti? Nemáte po návratu z dovolené co prát a klidně tak můžete rovnou vyrazit na výlet. My se s dětmi tentokrát vypravili do obce Březina u Křtin (pozor v našem kraji máme dvě Březiny), kde mají pro děti udělanou velmi pěknou 3 km stezku s názvem Pohádková stezka babky Březinky. Stezka je vhodná pro pěší, kočárky i malé odrážeče a cyklisty. Vede většinou po asfaltce (ze začátku jsme teda potkali i pár aut – cesta je na povolení sjízdná pro místní zahrádkáře, lesníky…), ale auta jela pomalu a cesta byla dost široká. Každopádně prvních zhruba 500 m se může stát, že nějaké auto potkáte, pak už je klid.

Na stezce děti čekají pěkné pohádky, hádanky, písničky a úkoly s lesní tématikou. Stavěli jsme třeba domečky pro skřítky, běhali lesní slalom, hráli hmatovou poznávačku, házeli šiškami…bylo to moc fajn a pobavili jsme se všichni. Autory stezky jsou manželé Vidurovi z Ochoze, náklady uhradily Lesy České republiky. Stezka je vhodná pro děti od zhruba 2 a půl do 7 let. Samozřejmě, pokud máte víc dětí, určitě si každý něco najde. Příjemná procházka to bude pro každého.

V Březině jsme také prozkoumali hned dvě dětská hřiště. První se nachází u Sokolovny, kde jsme parkovali a začali výpravu, druhé najdete u obecního úřadu.

Hřiště u obecního úřadu rozhodně stojí za návštěvu. Říká se mu barevné a opravdu se barvami a zvířátky jen hemží. Co třeba jízda na krokodýlovi, nebo sjezd po sloním chobotu? Nebo je libo vyšplhat na chobotnici či se pohoupat na žirafím krku? Vše v mžiku splněno.

Přímo naproti barevného hřiště najdete místní rybník se sochou vodníka a kousíček dál pod kostelem také lavičku babky Březinky, kde jsme putování zakončili. Děkujeme babko, bylo u tebe krásně. I žáby jsme viděli, věřím, že brzy se to v místním rybníce bude hemžit pulci.

A jak se do Březiny dostat? My jeli autem a zaparkovali jsme přímo u sokolovny – místa tu bylo dost, případně je menší parkoviště také u obecního úřadu – viz. mapa. Pokud pojedete busem (autobus č. 201 jede ze Staré osady, cesta trvá cca 30 min), můžete vystoupit buď už na zastávce Březina, U Sokolovny a pokračovat po naší trase v mapě, nebo vystoupit až na nejbližší zastávce k samotné stezce babky Březinky, které se jmenuje Březina, Lhotky rozcestí, ale pozor, tato zastávka je na znamení. Pokud vystoupíte na zastávce Lhotky, jste vlastně okamžitě na asfaltové cestě jen pár metrů od první naučné tabule. Takže děti mohou hned naskočit na odrážedlo a hurá plnit úkoly.

A koho po výletě začne honit mlsná, může se přesunout do vedlejší obce Křtiny a navštívit místní Výletní cukrárnu a RETRO muzeum, prý tu mají i menší dětský koutek. Případně je přímo v Březině pražírna a kavárna 1754 ROASTERY, která dle fotek vypadá taky parádně. Akorát mají aktuálně otevřeno jen pátek až neděle odpoledne (14-20:00).

A kdo chce být na každém výletě v suchu, ať mrkne na českou značku softshellového oblečení UNUO. My ji milujeme :-).

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

3 Comments

  1. Tyjooo. Moc hezký tip na výlet s dětmi. Toto jsme neznali. Děkuji 👍😊

  2. Monika says:

    Děkujeme za tip na výlet… jen malé varováni pro rodiče malých dětí. Neřekla bych, že je cesta vhodná na odrážedla ani pro začínající cyklisty. Chodník od sokolovny je hoooodně do kopce a navíc vedle hlavní silnice, první úsek stezky je taky do kopce a navíc po velmi hrbolatém povrchu. Druhý úsek je opravdu asfaltka z kopečka a třetí úsek je stezka lesem (opět částečně do kopce, vyšlapaná stezka). Bohužel jsme tam měli problém s kočárkem, narazili jsme na bažinu a dost jsem se zapotila, když jsem se ji snažila objet hustým lesem 😁

    1. Moc děkuji za váš názor :-). Třeba kamarádka tam byla týden po nás s kluky (5 a 7) na kolech a byla nadšená, ale máte pravdu, že pokud jedete autem a zaparkujete u Sokolovny, tak je první část po chodníku podél silnice. Já, zvyklá na město, cestu po chodníku kolem silnice už ani nevnímám :-D. A bahno samozřejmě po dešti může být všude. I na oficiálních stránkách obce Březina píší, že je stezka sjízdná kočárky, odrážedly, koly…ale samozřejmě je to o zvyku, počasí, síle malých jezdců a rodičů :-). Katka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *