Výlety do okolí

Malhostovice – okruh s kopečky, rozhlednou, zvířaty a lesním barem

Na státní svátek v pondělí 8.května jsme se vypravili na krásnou vycházku do obce Malhostovice, která se nachází zhruba 20 minut autem od Brna.

Zaparkovali jsme poblíž hřiště (viz. mapa) a vydali se nejprve omrknout přírodní unikát Malhostovické kopečky. Jsou to vlastně takové vápencové skály v polích, kde narazíte i na spoustu vzácných květin a při troše štěstí i živočichů. Děti tu nejvíce bavilo prolézat skály, skalní bránu nebo třeba i malou jeskyni, kde jsme našli opuštěné ptačí hnízdo.

Malhostovické kopečky byly sice malou zacházkou na našem okruhu, ale rozhodně za to stojí. Následně jsme se vrátili zpět na cestu a vydali jsem se k přírodní památce Zlobice a ke stejnojmenné rozhledně Zlobice. Rozhledna není moc vysoká (pro mě úplně ideální) ani nijak krásná, ale její okolí je opravdu nádherné. Všude kolem jsou louky, stromy, ohrady pro ovečky…

Z rozhledny jsme vyrazili do areálu Oveko (je volně přístupný, jen musíte otevřít branku), kde můžete vidět spoustu oveček, koz, oslíky a koně. My teda měli zrovna trochu smůlu a viděli jsme jen koně, ale kamarádi, co šli asi hodinku po nás už viděli všechna zvířata.

Dalším bodem naší okružní trasy byl lesní bar „Na Našem“, kde mají otevřeno za hezkého počasí vždy v sobotu a neděli (plus svátky) od 13 do 20 hodin. My dorazili na místo už kolem 12:30, takže jsme si na vpuštění do areálu chvilku počkali, ale vyplatilo se.

Lesní bar Na Našem nabízí drobné občerstvení, mají tu moc dobré točené pivo, točenou kofolu, párky v rohlíku, kafe, čaj, různé slané i sladké balené laskominy.

Pro děti je vedle baru fajn hřiště, potkáte tu také páva a ovečky.

Před cestou do baru určitě pro jistotu zkontrolujte jejich FB stránky, ať nejste zklamaní, že třeba bude zavřeno.

Od baru už jsme vyrazili zpátky k autu do Malhostovic. Nevraceli jsme se stejnou cestou, ale šli jsme kolem soustavy místních rybníků a Veselé studánky (jsou tu hrnečky, můžete se napít ;-)).

Celou trasu jsme projeli s naším Thule kočárkem, je to teda parťák do nepohody (pokud zvažujete koupi teréňáku, tak maximálně doporučuji, v dobré akci ho mají tady), ale myslím si, že trasu za sucha zvládne skoro každý terénní kočár tlačený silným rodičem. Většina cesty byla pro kočárek úplně v pohodě, ale tak tři úseky chtěly více síly a dobrou fyzičku, tak zvažte 😉.

Případně se dá jít s kočárkem po cyklostezce a tam to máte úplně bez problémů. Samozřejmě můžete s dětmi vyrazit také na kole, cyklostezky tento výlet krásně lemují. Výhoda naší trasy spočívala v tom, že jsme nepotkali téměř ani živáčka. Délka naší trasy byla 8,3 km.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

2 Comments

  1. H. says:

    Nevím, jak trasa vypadala v době uveřejnění. Nyní v srpnu bych tam poslala leda někoho za trest. Pěkného je po málu. Kočárek trpí na tankodromu místy vysypaném rozbitými kachličkami. Dítě taky, protože tady vážně nejde spát. “Příroda” je zeleň s nulovou estetickou hodnotou a musíte dávat často pozor na to, co leze do kočárku na dítě, je tu dost ostružiní. Budete-li mít štěstí, ovlaží vás nakonec hudba z místního rozhlasu na plné perdy, a pop ani grunge to nebude. 😉 Promarněný čas.

    1. Dobrý den, stezku jsme navštívili v květnu – viz. článek a moc se nám tento výlet líbil. Každopádně děkuji za váš komentář, ono není výletník, jako výletník…každý má jiné požadavky. My stezku s terénním kočárem v pohodě projeli, ale dcera má skoro 3 roky, takže to není miminko, které chce v klidu spinkat v kočárku. Líbil se nám také lesní bar, cestou jsme viděli koníky a ovečky. Rozhledna byla taky fajn a Malhostovické kopečky za mě krásný přírodní úkaz. Rozhlas bych brala jako “vtipné” zpestření, my lidé z města už jej vůbec neznáme :-D. Mějte se hezky a přeji méně zklamání na dalších výletech ;-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *