Dovolená s dětmi

Apartmán Beskydy – rozmanitá dovolená v obci Čeladná

Naši velkou prázdninovou jízdu jsme zahájili v beskydské obci Čeladná v krásném apartmánu – Apartmán Beskydy – určeném tak akorát pro jednu rodinu. Jsem člověk velmi společenský a mám ráda dovolené s velkou partou přátel, obzvlášť s dětmi tu vidím výhodu vzájemného „zabavení se“, ale občas je tyto hromadné, hlučné a „přizpůsobení se nutné“ dovolené potřeba proložit rodinnou samotou. Na dovolených, kde jsme samy, mám ráda společně strávený čas, klid, pozvolné vlastní tempo, nemusíme se na nikoho ohlížet, já se nemusím stydět za případné scény a dramatické situace, prostě si užívám ten pocit anonymity a soukromí.

Naposledy jsme takto pouze v pěti vyrazili právě do Apartmánu Beskydy, který najdete v krásné beskydské obci Čeladná. Čeladná je prý takové beskydské Beverly Hills, jsou tu výborné restaurace, kavárny, luxusní hotely, golfové hřiště…ale také skvělé prostředí pro rodiny s dětmi.

Náš apartmán se nacházel asi 5 minut pešky od náměstí, naproti stylové kavárny Kovárna (je právem v Gastromapě) a hned vedle výborné pizzerie Siesta, kde měli na zahrádce i moc pěkné dětské hřiště. Po dalších gastro podnicích jsme tak příliš nepídili, jednou jsme si koupili pizzu s sebou na apartmán, kde jsme si ji v klidu a po svém snědli a jednou jsme využili právě příjemného posezení na zahrádce s dětským hřištěm.

Samotný apartmán se nachází v druhém patře apartmánového domu (je tu výtah) a je skvěle uzpůsobený pro rodinu s dětmi. V koupelně najdete stupínek, nočník, wc sedátko, v kuchyni dětskou židličku, k dispozici je dětská postýlka, dětský stoleček a spousta pěkných hraček, knížek a her.

Moc se nám líbilo také posezení na terase a dětem samozřejmě možnost sledovat z postele pohádky v televizi. A máte tu vlastní parkovací místo.

Náš první výlet z apartmánu směřoval na místní bobovou dráhu a lanový park Čeladná. Poprvé v životě jsem jízdu na bobech vyzkoušela i já a byla to vážně super jízda. „Chudák“ manžel musel jet se všemi dětmi dvakrát, takže ten byl doslova přesycen adrenalinem. Každopádně bobovku doporučuji. Je vhodná v doprovodu už pro děti od 3 let a u našich dětí teda slavila obrovský úspěch. Přímo u bobové dráhy je i možnost občerstvení – točená zmrzka UGO, párek v rohlíku, hranolky, kafe…takže hlady tu neumřete.

Kája pak vyzkoušela i nově otevřený lanový park (Váša ještě nesplňoval limit 120 cm), kde je na výběr ze čtyř tratí ke zdolání (různá obtížnost). Káji trvalo zdolání jedné cesty asi půl hodiny a bavilo ji to tak, že jsme pak odcházeli s brekem, že nemůže na další.

Od bobovky jsme se přesunuli na výborný oběd do nově otevřené kavárny Libuška, kterou najdete ve vedlejší obci Frýdlant nad Ostravicí u nádherného hřiště Brána Beskyd.

Kdybych měla vybrat jedno místo, které v Beskydech s dětmi určitě navštívit, bude to právě Brána Beskyd. Nádherné hřiště s tobogánem, velkou lezeckou stěnou, lodí, průlezkou, trampolínami a vodními prvky. Právě vodní prvky sklízely v parném dni největší úspěch, a zatímco se děti cabraly, mi si na terase kavárny Libuška vychutnávali s manželem oběd. S terasy na děti krásně vidíte, takže nemusíte mít strach. Pokud by vás náhodou zastihlo horší počasí, můžete se schovat dovnitř do kavárny, je tu pěkný dětský koutek. V kavárně si vyrábějí také vlastní zmrzlinu – rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Starší děti ocení místní workout a parkur hřiště. Všechna hřiště jsou zdarma a volně přístupná.

Druhý den jsme podnikli okružní procházku Čeladnou po stopách super blogu Jak ta jedle. První zastávku bylo povinné kafíčko pro maminku v krásné kavárně Zelenkava (v zadní části mají i pár dětských knížek a hraček), hned vedle kavárny je pak bezva hřiště s lanovkou, lodí, kolotočem, autobusem…

Následovala procházka podél řeky, koupačka nožiček u jezu, pozorování kraviček, koz, pávů, slepic, kačen, luxusní zmrzlina v místní mlékárně Zmrzlina Čeladná, kde o víkendech a svátcích funguje i prodejna mléčných dobrot a pak už honem s čerstvým mlékem z automatu (20 Kč/litr) do ledničky v našem vymazleném apartmánu.

Odpoledne jsme pak zajeli do nedaleké obce Bílá omrknout místní vyhlášený dětský Letní park na Bílé. Vstupné je zde dražší a za sebe bych doporučovala zvolit celodenní variantu, je tu opravdu hodně atrakcí, tak ať si je za ty prachy pořádně užijete. My zvolili tří hodinovou vstupenku a domů se nám ještě úplně nechtělo. Park má dvě části – jedna je plná atrakcí typu skákací bubliny, trampolíny, hrady, kolotoče, motokáry, tubingové dráhy, vodní prvky, lodičky. Najdete tu rovněž občerstvení.

Druhá část je ukryta v lese a je za mě ještě vydařenější. Jsou tu dvě velké lanáčkové dráhy – jedna od tří let a jedna těžší od šesti let, pak spousta vodních prvků, rýžování drahokamů a velké pískoviště s nalezištěm kostí. Odsud nás pár minut před zavíračkou už vyháněli, dětem se vůbec nechtělo odejít.

Součástí parku na Bílé jsou také zvířátka. Najdete tu ohradu s ovečkami a kozami (lze si tu pro ně koupit jídlo) a také výběh morčat a králíků. Bohužel letos nejsou v provozu místní dětské stezky, prý se chystají nové.

Všechno dobré jednou končí a my po třech nocích v apartmánu museli domů (ale chci se vrátit, je tu ještě spousta krásných míst k objevování – třeba nová dětská stezka Vyhlídka pod Ondřejníkem, lázeňská zoo…). Na cestu jsme si koupili dobroty ve zmíněné kavárně Kovárna a pak se ještě cestou domů stavili na nádherném hradě Helfštýn, který se tyčí nad Lipníkem nad Bečvou.

Lipník je má srdcová záležitost, můj prapradědeček František Wawerka tu kdysi založil továrnu na obráběcí stroje, která tu pod jiným názvem dodnes funguje. Pokaždé, když jedeme kolem Lipníka, vzpomenu si při pohledu na majestátný komín, dnes už s nápisem TOS Lipník, na dědečka. I on se kdysi na počátku 20. století s vycházkovou holí procházel k místnímu hradu Helfštýn, my to dnes máme jednodušší a mohli jsme až k hradu vyjet autem.

Při příjezdu k hradu nás překvapilo množství aut a stánků, až na místě jsme zjistili, že se tu zrovna koná pouť. Nakonec byla pouť příjemným zpestřením prohlídky, viděli jsme vystoupení rytířů na koních, divadlo, byly tu dílničky pro děti…ale i bez jakýchkoli dalších atrakcí je hrad Helfštýn skvělým místem pro výlet s dětmi.

Velkou výhodou je, že si hrad procházíte po zaplacení vstupného sami. Nikoho tak nerušíte, můžete jít vlastním tempem…hrad je opravdu rozlehlý, na prohlídku si určitě vyčleňte minimálně dvě hodiny. Součástí hradu je také restaurace. Hrad je slavný rovněž rozsáhlou sbírkou děl uměleckého kovářství, při prohlídce tu běžně uvidíte mistry kovářského řemesla v akci. Aktuálně na hradě získáte také kód do prázdninové hry Zachraň telku od ČT Déčko.

Vedle parkoviště u hradu je nově také lanový park a chystá se tu hřiště. Hrad je rozhodně vhodným cílem také pro jednodenní výlet z Brna. O program na celý den budete mít postaráno.

Pokud byste chtěli vyrazit po našich stopách, tak další fotky apartmánu a možnost rezervace najdete zde.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *