Dovolená s dětmi

Návrat do Čeladné – tipy na výlety s dětmi v Beskydech i Ostravě

Začátkem října jsme si s dětmi vyjeli na pár dní do beskydské Čeladné. Ubytovali jsme se v již osvědčeném bytečku Apartmán Beskydy, jehož majitelka je sama maminka malého chlapečka a ví, co my maminky k životu s dětmi nezbytně potřebujeme. Nemusíte tak s sebou zbytečně tahat postýlku, nočník, redukci na wc, hračky, hry, dětské knížky, deky, kuchyňské utěrky a další serepetičky, vše potřebné v apartmánu najdete. Podrobně jsem ubytování a lokální výlety popsala v minulém článku tady.

Čeladná je pro rodinnou dovolenou naprosto ideální místo. Je tu krásné hřiště, v létě se můžete koupat v řece, mají tu výbornou mlékárnu, kde si načepujete do lahve čerstvé mléko nebo si koupíte farmářské produkty, včetně luxusní zmrzliny, můžete zajít na bobovou dráhu, do lanového parku a samozřejmě se můžete procházet po okolí. Čeladná je takovou luxusní beskydskou obcí a je tu i hodně dobrých gastro podniků.

O výletech a atrakcích přímo v Čeladné jsem vám psala minule (kuk tady), my si tentokrát samozřejmě zopakovali top místa, jako je výlet do mlékárny Čeladenka za kravičkami a super mlíčkem a  zašli jsme na pizzu do skvělé pizzerie Siesta (má venkovní dětské hřiště a je hned vedle apartmánu – můžete si vzít pizzu s sebou a baštit doma na terásce či u telky).

Novinkou pro nás byla krásná lesní naučná stezka Vyhlídka, kterou najdete hned ve vedlejší obci Frýdlant nad Ostravicí. Autem je to z Čeladné cca 7 minut. Lesní stezka Vyhlídka je pro děti příjemně dlouhá, trasa má zhruba 600 m a provede vás místním lesoparkem se spoustou dřevěných zastavení. Čeká vás poznávání obřích dřevěných hub, ptáků, brouků či zvířecích stop. Těšit se můžete také na pexeso, skluzavku, venkovní posilovnu a průlezky. Hlavní atrakcí jsou pak dva domečky na stromě, vlastně taková obří ptačí hnízda.

Parkovat se dá v okolí stezky bez problémů. Na oběd se doporučuji stavit v kavárně Libuška u nádherného hřiště Brána Beskyd. Sedět můžete buď venku na terase a pozorovat děti jak si hrají – hřiště je tu skutečně obrovské, nebo si sednout dovnitř a využít krásný dětský koutek. V kavárně vaří denní menu. Moc jsme si tu pochutnali.

Další výlet, který s dětmi maximálně doporučuji, je výšlap na Malou Prašivou (nelze s kočárkem). Cesta od parkoviště na vrchol měří jen 2 km, v Chata Prašivá si dáte dobrý oběd, uvnitř čeká děti pěkný dětský koutek a venku oceníte super hřiště plus nové venkovní outdoor hřiště. A v sezóně i spoustu kaštanů.

Největší atrakcí je pak místní vycpaný medvěd, o kterém jsem Vášovi celou cestu vykládala legendu, díky níž bez řečí došel až na vrchol. Dělám to tak skoro na každém výletě, příšery, draci a stateční bojovníci nám velmi pomáhají proti trudomyslnosti. Statečného rytíře Václava přece nemohou bolet nožičky.

A z Čeladné je to, co by kamenem dohodil i do Ostravy. Autem jste tu zhruba za 25 minut. Nabízí se tak zajet třeba do krásné ostravské zoo, nebo jako my navštívit úžasný Dětský svět nebo neuvěřitelně barevné a obří venkovní hřiště Koupark.

Dětský svět najdete v přízemí budovy Velkého světa techniky ve Vítkovicích. Určen je dětem ve věku od 2 do 6 let (nadšená byla i naše sedmiletá Kája) v doprovodu dospěláka. Na více než 950 m2 je postaven svět dospělých, převedený do dětského měřítka. Dětským světem provázejí postavičky profíků, které zastupují různé profese. Děti si tu mohou vyzkoušet práci lékaře, cukráře, zedníka, archeologa, horníka, zubaře, zpěváka, kuchaře, číšníka, opraváře aut nebo třeba i kosmonauta.

Pepinku nejvíce bavilo obsluhování v restauraci, Kája se sestřenkou si hrály na zpěvačky a nadšené byly i ze sobotní řemeslné dílničky, kde si vyrobily dřevěnou hračku. Vstup do Dětského světa je omezen na 110 minut a je fajn si jej předem rezervovat. My měli štěstí a byli jsme tu skoro sami. Za mě to bylo jedno z nejkrásnějších vnitřních míst určených dětem. Návštěvu maximálně doporučuji, i kdybyste měli jet z Brna speciálně kvůli ní. Je to krása.

Už dávno neplatí, že je Ostrava černá, minimálně pro děti je díky Koupark nádherně barevná. Koupark je sportovně rekreační areál v Ostravě – Radvanicích. A místní nové obří hřiště je barevné a plné radosti. Je tu nespočet možností pro zábavnou hru i sportovní využití, balón si rozhodně vezměte s sebou. Celý prostor je potažen měkkým vodopropustným povrchem, který účinně tlumí pády a zajistí ochranu dětí při hře.

Multifunkční hřiště je poslední etapou revitalizace bývalého koupaliště. Vstupné do areálu barevného hřiště je 40 Kč za dospělého i dítě, děti do 90 cm jsou zdarma. Vstup platí na 5 hodin. V areálu není možné jíst, vždy je třeba odejít za plot a následně se můžete zase vrátit. Za plotem je i pěkné WC.

Část multifunkčního hřiště nabízí dětem i dospělým skvělou možnost pro různé sporty. Můžete si vybrat z hřiště pro basketbal, fotbálek, tenis, volejbal nebo třeba nohejbal. Je tu i běžecká dráha.

Děti si to tu neskutečně užily a večer padly jak zabití, což je super pro rodiče.

Kolem barevného hřiště je i volně přístupné dřevěné hřiště s lanovkou, workout hřiště, můžete si tu odpočinout v sítích, projet se na kole či bruslích nebo se vydat po stezce poznávání zajímavostí o přírodě. Koupark má za mě jedničku s hvězdičkou. Kéž by v Brně otevřeli pobočku.

Pokud se budete chtít vydat do Kouparku, zkontrolujte si na FB stránce Koupark, zda mají otevřeno! Přes zimní měsíce má být areál uzavřen a otevře dle počasí zase na jaře.

Tak co, nalákala vás Čeladná a její blízké i vzdálenější okolí? Už si notujete Beskyde, Beskyde…:)?

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *