Dovolená s dětmi

Šumava s dětmi – hory, hřiště, jezera i koupání

Minulý týden jsme strávili s partou přátel a velkou tlupou dětí krásnou dovolenou na Šumavě. Pronajali jsme si chalupu v obci Hamry, kam se pohodlně vešlo až 8 rodin (pokoje pro 4 až 5 osob). Chata pod skálou sice nebyla nijak luxusní, ale nacházela se na krásném místě u lesa, byla dostatečně prostorná (kapacita 8 pokojů s vlastní sociálkou) a ubytování bylo na dnešní poměry opravdu levné – cca 5000 Kč/rodina/týden. Odkaz na chatu zde.

Šumava je mým oblíbeným koutem republiky, jsou tu nádherné lesy, hory, jezera i malebné vesničky… v určitých oblastech se dá naplánovat spousta výletů s kočárkem (Modrava, Kvilda), i když mi tentokrát využívali spíše nosítko. A kam jsme se tentokrát vypravili?

Naučná stezka Brčálník

Náš první výlet jsme podnikli vláčkem. Dojeli jsme z Hamrů na zastávku Hojsova Stráž – Brčální, kde začíná pohodová okružní 4,5 kilometru dlouhá naučná stezka. Stezka není vhodná pro kočárek, ale i menší děti ji v pohodě zvládnou. Potkali jsme velkou houpačku, studánku, železniční viadukt a spoustu mokřadů. Samotné panely stezky děti však nezaujmou.

Klatovy

V Klatovech najdete velmi příjemný a rozlehlý park – Mercandinovy sady s výborným bistrem Kolonáda (před bistrem se děti mohou oddávat vodním radovánkám), spoustou dřevěných hřišť a originální průlezkou v korunách stromů. Průlezka (v podstatě takový lanáček) je přístupná zdarma a užít si ji můžete každý den kromě pondělí. Otvírá se v 10 a přes léto zavírá v 18 hodin. Za špatného počasí je zavřeno. V parku se můžete také projet na lodičkách.

Lanovkou na Špičák a k Černému jezeru

Děti milují výlety lanovkou, takže jsme je nemohli ochudit o výlet na vrchol Špičák, kam vede čtyřsedačková lanovka. Na Špičáku je přístupná moderní rozhledna – kdo má vstupenku na lanovou dráhu, má vstup na rozhlednu zdarma. Děti potěší menší hřiště přímo pod rozhlednou – skluzavka plus pískoviště a všechny určitě potěší místní stánek s občerstvením. My si dali polévku, točenou limču, nanuky, pivo…A pak už krásná procházka ke slavnému Černému jezeru. Černé jezero je největší ledovcové jezero na Šumavě, k výletu k jezeru lze využít také turistický vláček.

Lesní bar U Tetřeva

V milém lesním baru jsme se stavili cestou od Černého jezera k naší chatě v Hamrech, ale lze si udělat jen výlet k baru spojený s procházce k vodopádu Bílá strž. Lesní bar nabízí pouze chlazené nápoje – pivo, ochucené pivo či limonádu. Vše si sami vytáhnete přímo z potoka a zaplatíte buď do kasičky nebo QR kódem. Nejvyšší vodopád v české části Šumavy – Bílá strž – určitě stojí za návštěvu. Vede k němu dobrodružná cesta z prudkého kopce, zpět je to celkem makačka, přímo k vodě se však bohužel nedostanete. Je tu v odstupu zhruba 20 m zábradlí.

Letní koupaliště Klatovy

Jeden den jsme si dali odpočinek na příjemném koupališti v Klatovech. Mají tu moc pěkné, velké dětské brouzdaliště se skluzavkami, dále nižší plavecký bazén a pak bazén pro zkušené plavce. V areálu funguje také dobré občerstvení. A vstupné je opravdu lidové – 50 Kč dospělí, 35 děti nad 3 roky.

Stříbrný vrch – Silberberg

Ze Šumavy je to do Německa, co by kamenem dohodil, takže jsme pár výletů podnikli také u našich sousedů. Výšlap na vrchol hory Silberberg (955 m.n.m.) je sice náročný (prudký kopec) ale zase krátký a zpestřený spoustou hřišť, takže jej s případnou dopomocí zvládnou i děti. Komu se nechce šlapat, může využít lanovku. Lákavou atrakcí pro celou rodinu je také místní letní bobová dráha. U spodního parkoviště a stanice lanovky je velké dětské hřiště, další potkáte cestou na vrchol u vstupu do štoly (lze jít na prohlídku), je tu i velká kuličková dráha – na zakoupení kuličky potřebujete 1 EURO. Rozhodně mějte s sebou hotovost – Eura, my nic neměli, a tak jsme si tu nemohli vůbec nic koupit, nemohli jsme dětem zaplatit žádné atrakce ani si dát něco dobrého v místní restauraci, no prostě ušetřili jsme. Karty tu neberou. Samotný vrchol hory poskytuje krásný výhled, děti si tu zašplhají po skalách, zpět lze jít jinou cestou a podívat se i do místní jeskyně.

Železná Ruda

Cestou z Německa jsme se stavili v obci Železná Ruda ve vyhlášené cukrárně Cafe Charlotte. Jde v podstatě o takovou retro cukrárnu. Mají tu obří výběr zmrzlinových pohárů, dáte si tu zákusky, mléčné koktejly…zajímavostí cukrárny je vláček, který vám na požádání uvnitř pustí. Jezdí netradičně na kolejišti postaveném nad hlavami zákazníků. Vedle cukrárny stojí dětský kolotoč, kde můžete děti za 40 Kč nechat 3 minuty povozit. Vejde se až šest dětí, takže dobrá investice.

Velký Javor a Velké Javorské jezero

Nejkrásnější výlet naší dovolené se odehrál opět v Německu. Velký Javor je nejvyšší horou Šumavy a my se na jeho vrchol vyvezli kabinkovou lanovkou – super pro ty, kteří se na sedačku s dětmi bojí. Velký Javor má v podstatě hned čtyři vrcholy, které si můžete postupně projít. Od horní stanice lanovky vede přes vrcholy naučná stezka (je i v češtině) a její projití vám s dětmi zabere zhruba hodinu. U horní stanice lanovky je také nádherné nové dřevěné hřiště plus restaurace. Hřiště se super skluzavkou je rovněž u dolní stanice lanovky. No dětem se tu bude určitě líbit. Pokud chcete mít pohodový výlet, můžete jet i dolů lanovkou, my se prošli pěšky až k Velkému Javorskému jezeru. Jezero je jedním slovem nádherné. Najdete tu opět pěkné dětské hřiště, restauraci, obchůdek se suvenýry, půjčovnu šlapadel. Berou tu i karty, ale hotovost se přeci jen hodí, třeba na kuličku do místní super dlouhé lesní kuličkové dráhy. Opět stojí 1 EURO. Okruh kolem jezera měří necelé dva kilometry a byl za mě nejkrásnější a nejpohodovější procházkou naší dovolené. Okruh kolem jezera by se dal v pohodě zvládnout i s kočárkem. U jezera je také parkoviště, takže opět varianta pro nenáročný kočárkový výlet – dojet k jezeru, projít se kolem, dát si tu oběd…

Naučná stezka Úhlavský luh

Přímo z naší vesnice Hamry vede příjemná naučná stezka Úhlavský luh. Jde o „obyčejnou“ procházku, která zpřístupňuje přírodní partie říční nivy na pravém břehu Úhlavy. Je určena pouze pro pěší návštěvníky a měří 4 km. My si cestu zpestřili honbou za pokladem a zakončili jsme ji v místní restauraci – Hotel Kollerhof – vaří dobře, ale ceny jsou vyšší.

Vodní hrad Švihov

Cestu domů jsme si zpestřili návštěvou krásného hradu Švihov, kde se mimo jiné natáčela slavná pohádka Tři oříšky pro Popelku. O víkendech tu nabízejí také dětskou prohlídku, čehož jsme s nadšením využili. Přeci jen děti letopočty ještě moc neberou a je mi jasné, že by z nás neměli radost bezdětní návštěvníci prohlídky. Přímo na hradě funguje také příjemná Svačinárna, my si dali oběd v místní hospodě na náměstí. Je to taková putyka, ale vaří tu dobře a za lidové ceny. Kolem hradeb se můžete projet také na lodičce.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *