Výlety do okolí

Dětská naučná stezka Kuřimská hora a hřiště Letadlo

Na nedávno otevřenou naučnou stezku Kuřimská hora jsem slyšela už mnohokrát pozitivní ohlasy. Dnes jsme se ji vydali vyzkoušet na vlastní kůži, nebo v našem případě spíše nohy a čtyři kola :-D. I když mi to většina lidí spíše nedoporučovala, vzali jsme na stezku také kočárek a mohu potvrdit, že s trochou zručnosti a fyzické zdatnosti, stezku s terénním kočárkem za sucha v pohodě zvládnete. Přesto není od věci, přihodit do batohu také nosítko a při větších výmolech dítě chvíli poponést.

Autorem stezky Kuřimská hora jsou Lesy města Brna a stejně jako na jejich dalších stezkách i tady děti provází maskot mravenec Lesík. Na stezku lze vstoupit od kaple sv. Jana Nepomuckého nebo z ulice U Rybníka a absolvovat ji v libovolném pořadí. Úkoly na sebe nijak nenavazují, takže se nemusíte bát, že by vám něco uniklo.

My začali naši výpravu zaparkováním u sokolovny na ulici Tyršova, do Kuřimi se však z Brna pohodlně dopravíte také vlakem či autobusem. Přímo u sokolovny nás překvapil jeden zvířecí unikát – nutrie. Žijí tu u mostu vedoucího přes potok Kuřimka a my je dnes společně s kachnami pozorovali aspoň půl hodiny. Jsou to stálí obyvatelé, aktuálně mají dokonce mláďata, a na přítomnost lidí jsou opravdu zvyklí, utíkat před vámi nebudou. Jen se nesmí krmit, na což důrazně upozorňují místní cedule.

Od sokolovny jsme se vydali ulicí Podhoří k vodní kapli Sv. Jana Nepomuckého. Dle slov místních, si tu můžete běžně nabrat pitnou vodu, dnes byl však přívod vody poškozen. Od kaple jsme se vydali do mírného kopce a na rozcestí u informační tabule PŘÍRODNÍ PARK BABA odbočili vpravo. Pozor nevydávejte se po žluté značce vedoucí vlevo, tam stezka nezačíná, je nutné ujít pár metrů neznačenou pravou stezkou a už jste u prvního zastavení SVĚTLÝ LES.

Následně vás čeká příjemný, necelé dva kilometry dlouhý, okruh s deseti naučnými tabulemi věnovanými lesnické a přírodovědné tematice. Dětem se moc líbilo poznávání zvířátek a jejich stínů, objevování myslivecké mluvy, trefování kuliček do děr, hraní dřevěného pexesa či třeba odkrývání obyvatel stromu.

Mezi jednotlivými stanovišti stezky jsou v lesním porostu zabudovány pozorovací stojany s kukátkem. Kája s Vašíkem nadšeně koukali do připraveného kukátka a hledali na stromech dřevěné modely dotyčných ptáků v životní velikosti. Na pozorovacích stojanech jsou také frotáže ptactva – technika přenášení reliéfní struktury na papír. Vezměte si proto s sebou na stezku určitě papír a obyčejnou tužku či pastelku, děti si mohou jednotlivé ptáčky vyrýsovat do papíru – podobně, jako jsme my kdysi obtiskovali do papíru drobné mince.

Další skvělou vychytávkou stezky je její spojení s mobilní aplikaci LESNÍ SVĚT. Tu si můžete zdarma stáhnout a následně, máte-li k dispozici data, si během putování skenovat QR kódy na panelech a poslouchat zvuky všemožných lesních zvířat. Kromě zvuků najdete v aplikaci krásné obrázky a různé zajímavosti o ptactvu a zvěři. Naskenované informace, se vám v aplikaci uloží a můžete se k nim kdykoli vrátit. Tak už čekám, jak budeme v šest ráno s velkou dávkou dětského nadšení a již menšího nadšení vzbuzené maminky poslouchat v posteli všechny naše úlovky.

Jednotlivá zastavení jsou doplněna o lavičky i stoly s posezením, kde si můžete v klidu vychutnat svačinu a pokochat se výhledem na město. My si tentokrát vzali na výlet nové batůžky a doplňky LEGO. Děti spolu se mnou otestovaly hravé batůžky z kolekce LEGO Tribiny, manžel pak praktický prostorný batoh Minifigures Blue Camo Tech Teen. Smáli jsme se už cestou na výlet, kdy manžel skládal batohy do auta, podobně jako doma skládá s dětmi LEGO :-D. No jo, nacpat do auta tři děti, kočárek a čtyři batohy, to už vyžaduje poctivý LEGO trénink :-D. Já si zase při balení batůžků říkala, jak to mají výrobci pěkně vymyšlené, že LEGO krabičky na svačinu i LEGO lahve do batohu přesně pasují. Jako kostka ke kostce 😉. Jo a krabičky jsou uvnitř dělené, takže se vám chleba nepomíchá se zeleninou, ovocem, buchtou…praktická, pro mě dosud neobjevená, vychytávka.

Kája si naši cestu kromě malování frotáží ptactva zpestřovala ještě zaznamenáváním zážitků do LEGO zápisníku a hrozně se rozčilovala, když jsem ji popoháněla se slovy, že na výletě se nemaluje, ale šlape.

Po návratu k autu nás potěšila točená zmrzlina, kterou prodávají hned u mostu s nutriemi, a protože jsme měli před manželovou noční směnou ještě trochu času, vydali jsme se pěšky prozkoumat nové kuřimské hřiště „U LETADLA“. Název není oficiální, říká se mu tak proto, že jeho hlavní dominantou je prolézací letadlo. Cesta od sokolovny na hřiště nám zabrala maximálně deset minut, jde se kolem potoka Kuřimka směrem k Základní umělecké škole na ulici Zahradní, projdete pod tratí a jste na hřišti (hřiště se nachází přesně u křižovatky ulic Havlíčkova, Mánesova a Pod Vinohrady).

Na hřišti si děti kromě krásného prolézacího letadla užijí houpačky, včetně té pro nejmenší děti, skluzavku, pružinovou houpačku a pískoviště. Je tu udělaný také okruh pro odrážedla či kola. Zhruba hodinku jsme si tu poblbli, pak začalo pršet a my utíkali zpátky do sucha auta.

Inu, byl to krásný výlet, naučná stezka Kuřimská hora patří dle mého názoru k těm nejpovedenějším stezkám pro děti. Testování stezky i batůžků a doplňků LEGO tak dopadlo na výbornou.

Chcete-li se dozvědět něco více o naučných stezkách Lesů města Brna, mrkněte sem.

Chcete-li se pokochat bezva LEGO batohy či dalšími LEGO doplňky, které udělají radost snad každému malému i většímu staviteli, mrkněte sem.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

4 Comments

  1. viskotova marcela says:

    bezvadne popsane pro neznalce, radost cist a kochat se peknymi foteckami

    1. Brněnská máma says:

      Moc děkuji za krásnou pochvalu 🙂 Katka

  2. […] stejnou jsme viděli akorát v Kuřimi, při návštěvě jejich skvělé naučné stezky – článek zde). Dominantou hřiště je pak lanová průlezka vedoucí do věže s tobogánem. Dále jsou na […]

  3. […] Z parkoviště u stěny se dá rovněž vyrazit na super výlet – Dětskou naučnou stezku Kuřimská hora. A mají tu i pěkné originální hřiště. Více v mém starším článku zde. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *