Výlety do okolí

Lezecká stěna Kuřim – zábava pro horolezce, horolezkyně i horolezčata

Už dlouho jsem chtěla vzít děti do nově zrekonstruované lezecké haly v budově Sokolovny v Kuřimi. Mám na toto místo nostalgické vzpomínky, asi deset let zpět jsme tu byli s manželem (tehdy ještě přítelem) a přáteli lozit snad za 50 Kč na celý den. Byla to má úplně první zkušenost s lezením a kupodivu to bylo moc fajn. Ačkoli já jsem tedy sportovní antitalent, a ještě k tomu mám strach z výšek.

Včera nastal den D a my konečně vyrazili. Zaparkovali jsme na parkovišti přímo u budovy Sokolovna Kuřim na adrese Tyršova 480/54. Míst k parkování je tu dost. Když budete mít štěstí, uvidíte v řece pod mostem i nutrie, my je tentokrát nezahlédli, snad je město nevyhubilo ☹.

Přímo z parkoviště už nás ke vchodu na stěnu navedly cedule. U vstupních dveří však přišlo překvapení. Moc jsem nestudovala web Lezecké stěny, a tak jsme se až na místě dozvěděli, že je přes léto stěna samoobslužná. To znamená, že zavoláte na číslo na dveřích a vstup vám bude na dálku odemčen.

Následně se ocitnete ve vstupní chodbě, kde se vyzujete, zapíšete do knihy a do kasičky zaplatíte vstupné. Děti samozřejmě okamžitě utekly na místní specialitu, velkou kobercovou skluzavku do balónků.

My si zatím vybrali lezecké boty – jsou tu stejně jako sedáky zdarma k zapůjčení. Bot je tu opravdu dostatek ve všech možných číslech, včetně dětských. A pak už hurá na stěnu.

V jedné velké místnosti je tu opravdu pestrá nabídka stěn nejrůznějších obtížností. V zadní části je také velký prostor se žíněnkami a bouldrem. Jsou tu i tři samonavijáky pro osamocené lezce, znát je můžete třeba z Olympijského festivalu. Samonavijáky se hodí, i když jste jen jeden jistící rodič na dvě děti. Maximální výška prostoru je 12 m, Kája ho úspěšně zdolala. Já sama vylezla tak 3 metry :-D.

Za normálního režimu během školního roku je na stěně dostupný také bar s občerstvením a posezením. Tady se děti mohou vydovádět na malé boulderovce, šplhat na lanové pavučině, protáhnout se na ribstolu….A když už se jim nechce vůbec nic, můžou zalézt do domečku, který je schovaný za campusem u baru…My byli bohužel o možnost v klidu si vypít kávu ochuzeni, ale i tak to bylo super a aspoň jsme tolik neutratili. A máme lákadlo na příště.

Na stěně v Kuřimi vás čeká také originální šatna, kam musíte vyšplhat po žebříku, a samozřejmostí je i kvalitní zázemí šaten a sociálního zařízení, včetně sprch. A zase tu myslí na děti – jsou tu nočníky, stupátka, redukce.

Návštěvu stěny rozhodně doporučuji, jen pokud nemáte žádnou zkušenost s lezením, počkejte raději na standardní provoz, kdy vám určitě někdo z obsluhy poradí. Samoobslužný provoz není pro lajky z mého pohledu vhodný.

Více o Lezecké stěně, ceně vstupného, otvírací době, možnosti uspořádání dětské oslavy atd. najdete na https://www.lezeckastenakurim.cz/

Hned vedle Stěny si můžete zajít také na oběd, je tu restaurace Country Bar. Cestou zpět do Brna se pak rozhodně doporučuji stavit v Ajčině cukrářství, které najdete vedle obchodu Kik u kruháče před nákupním centrem. Mají tu luxusní svatební koláčky a větrníky.

Z parkoviště u stěny se dá rovněž vyrazit na super výlet – Dětskou naučnou stezku Kuřimská hora. A mají tu i pěkné originální hřiště. Více v mém starším článku zde.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *