V Brně uvnitř

Mimikino – křupky místo popcornu a prso místo coly

Věděli jste, že s narozením potomka nutně nemusíte přijít o veškerou dospěláckou kulturu? Například do kina na klasické filmové novinky, dokumenty i starší kvalitní filmy pro dospělé si můžete zajít i s malým dítětem.

Již několik let v kině ART funguje takzvané MIMIkiNO, čili projekce určené pro rodiče s malými dětmi, kteří chtějí chodit do kina na filmy pro dospělé. V mimikině platí následující pravidla (převzato z webu Kina Art):

  • 1.  Během projekcí je šero, nikoliv tma. Uvidíte na plátno i na děti.
  • 2.  Hlasitost filmů je oproti běžným projekcím snížená.
  • 3.  V sále je k dispozici deka a hračky.
  • 4.  V kině je k dispozici zázemí s přebalovacím pultem a nočníky
  • 5.  A hlavně: ostatní tam mají dětí také. Takže se nemusíte stydět, když vaše děcko začne plakat nebo s ním budete muset neustále odbíhat.

Na projekci mohou přijít i lidé, kteří děti nemají, ale musí respektovat vše, co je uvedeno výše a smířit se s horším diváckým komfortem. 

Já dnes spolu s roční Pepčou vyzkoušela mimikino vůbec poprvé a hned mě mrzelo, že jsem nezačala chodit už dávno. Projekce začínala v deset hodin, na pokladně jsem si v 9:50 bez problémů koupila lístek za 80 Kč (doporučuji koupit si lístek do první řady), děti neplatí nic. S kočárkem jsem zadním vchodem vjela přímo do velkého sálu, kde se konala projekce.

V tu dobu už byly v sále v prostoru před první řadou nachystány deky a hračky. Byla tu tatrovka, spousta míčků, dřevěné kostky, telefon, nějací plyšáci, vláčkodráha, autíčka…bylo toho opravdu dost a navíc hračky byly v moc pěkném stavu. Já, neznalá terénu, jsem měla nějaké hračky s sebou, ale bylo to úplně zbytečné, vůbec jsem je z tašky nevytáhla.

Co jsem vytáhla byly pouze kukuřičné křupky, v podstatě dětský popcorn 😊 a do držáku na kelímek běžně využívaný pro nezdravé limonády jsem po vzoru ostatních maminek vsunula dětskou lahev s vodou. Kojení na přání je v mimikině rovněž samozřejmostí.

A na čem jsme s Pepi byly? Na dokumentu Každá minuta života, který jsem už od shlédnutí upoutávek před pár měsíci toužila vidět. Za mě opravdu zajímavý dokument o naprosto netradičním způsobu výchovy. Osobně jsem si myslela, že se mi styl výchovy jednoho malého chlapce neuvěřitelně cílevědomými rodiči líbit nebude, ale odcházela jsem z kina s rozporuplnými pocity. Rodičům se rozhodně nedá vytýkat, že by se dítěti nevěnovali a i když mi jejich postoje blízké nebyly, občas jsem je musela obdivovat za to nasazení, se kterým se Miškovi věnují.

Bonusem v Mimikině je Cafe Art, kde si můžete s sebou do sálu koupit třeba kávu, limču nebo si dát po projekci dortík.

My si to s Pepčou užily, já kupodivu viděla fakt celý film a přišlo mi to lepší než doma, když se občas snažím s Pepčou na koberci před televizí na něco podívat. Přeci jen byl to nový prostor, nové hračky k objevování, takže i děti se zabavily 😊.

Stránky kina ART – https://www.kinoart.cz/cs/cykly/mimikino

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *