V Brně uvnitř

Předvánoční návštěva zábavního vědeckého parku VIDA

Ačkoli máme celkem malé děti stále ještě předškolního věku, patří vědecké centrum VIDA k jejich nejoblíbenějším místům. Doposud jsme tu byli čtyřikrát a už když odcházíme, ptá se pětiletá dcera, kdy půjdeme zase?

Vida je totiž neuvěřitelně hravé místo nabádající děti ke zkoumání, otázkám, objevování…mnoha věcem tu kolikrát nemusí porozumět ani dospělí, ale bavit musí VIDA snad každého.

Blíží se čas vánoční, a tak se i VIDA oblékla do vánočního kabátku. U vstupu je krásný vánoční stromeček, v bastlírně si můžete s dětmi vyrobit vánoční výzdobu a během všech adventních víkendů můžete s rodinou přijít na program KOUZELNÉ VÁNOCE, odehrávající se v labodílnách.

My naši prohlídku jako již tradičně začali u obří průlezky vedoucí do druhého patra k oblíbenému tobogánu, tentokrát už se děti odvážily sklouznout. Pokračovali jsme částí pro nejmenší děti kolem interaktivního pískoviště, kde si Kája užívala své oblíbené sopky, Vašík zase zamířil k pískovišti s vykopávkami. Nejmenší roční Pepinku bavily odrážecí motorky a auta, stavění, a hlavně bourání molitanových kostek a v písku se také rochnila.

Zhruba půlhodinku jsme strávili také v DIVADLE VĚDY, kde probíhalo představení o zvuku – velmi poučné a zajímavé nejen pro děti, ale i rodiče.

Největší úspěch měla tentokrát bastlírna, kde jsme strávili asi hodinu a půl vyráběním pavouků, bojovníků, princezen a domečku pro princeznu.

Užili jsme si také vypouštění horkovzdušných balónů, pouštění lodičky, pokusy s vodou, magnetické pokusy a objevili jsme i nové exponáty, třeba elektronový mikroskop.

V prvním patře parku VIDA je nově instalována velice zajímavá výstava COFFEE popisující nevšední cestu od zrnka k šálku. Ta nadchne hlavně rodiče kávomilce. Mít tak čas vychutnat si tam tu kávu pěkně v klidu a nechat děti napospas svému osudu v suterénu :-D.

Ale přeci jen jsem si tentokrát odnesla jeden nový velký zážitek. Vyzkoušela jsem jízdu na kole na laně nataženém nad spodní částí expozice. Normálně mám strach s výšek, ale překonala jsem se a jízdu si užila.

Co se týče aktuálních podmínek pro vstup, tak pro VIDU platí, že do expozic můžete jen s respirátorem, žádné jiné potvrzení se nevyžaduje. Budete-li chtít do Divadla vědy, pak musíte doložit bezinfekčnost – tzn. očkování nebo prodělání nemoci.

Pokud se bojíte s dětmi zajít do uzavřených prostor, třeba kvůli velkému množství lidí, tak se ve VIDĚ rozhodně bát nemusíte. V pátek dopoledne tu s námi byla jedna školní třída, odpoledne pak asi tři další rodiny. Prakticky jsme se s nikým na blízko nepotkali. Vida je navíc obrovská, takže najít si klidný kout není žádný problém 😊.

Stránky VĚDECKÉHO PARKU VIDA – https://vida.cz/

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *