Lokální obchůdky a projekty, V Brně uvnitř

Malý muzikant aneb jak jsme hráli na nástroje, zpívali a tančili v inspirativních prostorách Waldorfské školy

O hudebním kroužku Malý muzikant, který je určen již nejmenším dětem od jednoho roku, jsem vám u mě na blogu psala několikrát. Je to tím, že se nám kroužek opravdu líbí a líbí se nám filozofie, s jakou je láska k hudbě dětem předávána. A mě se teda pod kůži dostaly i ty písničky :D.

Zuzka – lektorka a vedoucí Malého muzikanta v Brně (a sama máma tří malých dětí)– říká: “Cílem Malého muzikanta je probudit v dětech lásku k hudbě, daleko více než děti nutit k aktivitám a vystavovat nárokům a tlaku. Děti mají sluch a rytmus zakořeněné v sobě a správným přístupem je lze dovést k prožitku opravdové radosti. Mnozí z nás si jistě pamatují na hudební kroužky, kde nás vedl přísný učitel a často jsme byli vystaveni stresu a tlaku, v Malém muzikantovi se ale všichni snažíme o respektující přístup a láskyplnou spolupráci. Pro nás lektorky je velmi důležité se každou hodinu na děti ladit a vnímat jejich potřeby. Děti jsou naši velcí učitelé.

My s Pepinkou postupně navštěvujeme různé pobočky(na všechny pobočky kuk tady), kde Malý muzikant probíhá a seznamujeme se také s lektorkami. Teď naposledy jsme se byly podívat u nás v Žabinách v budově Waldorfské školy.

Lekci vedla lektorka Simona Polcarová, absolventka brněnské konzervatoře a hudebně i rytmicky velmi nadaná dáma. Na úvod jsme se všichni přivítali písničkou o jménech (tu jsem si notovala ještě večer v posteli – „ahoj, Katuško, ahoj Katuško…“) a následně jsme se učili novou písničku i s pohybovým doprovodem. Také jsme hráli na nejrůznější nástroje, které si děti samy vybraly. Hodina však nebyla jen o zpěvu, aby se lépe udržovala dětská pozornost, měnili jsme v průběhu lekce aktivity. Chvilku jsme také vybarvovali obrázek k písničce a lepili si jej do sešitu. Každý účastník lekcí Malého muzikanta má totiž svůj vlastní hudební sešit, kam si postupně přidává nové písničky.

Pepinčina nejoblíbenější část hodiny je písnička „Budíček“. To si lehne pěkně v klidu na zem, pobrukuje si písničku a pak když budík zazvoní, vyskočí z postele a tančí spolu s ostatními.

Lektorka hrála některé písničky na ukulele a některé nám pouštěla z magneťáku, to, když potřebovala mít volné ruce, aby tančila spolu s námi.

Průvodce lekcí nám dělalo sluníčko, které děti na začátku budily a na konci uspávaly. Ukolébání sluníčka ke spánku v jeho pelíšku se Pepince taky moc líbilo.

V neposlední řadě bych chtěla vypíchnout prostory Waldorfské školy, kde Malý muzikant probíhá. Jsou opravdu velmi příjemné – světlé, uklidňující s výhledem do zeleně. Děti i rodiče si tu mohou udělat pohodlí na koberci a polštářích, mohou si prohlížet dětské obrázky…no prostě budete se tu cítit příjemně. A cestou domů se můžete stavit na místním prima hřišti.

Vše o kurzech Malého muzikanta se dozvíte zde. Pod odkazem se lze také přihlásit na ukázkovou lekci, ať nekupujete muzikanta v pytli 😉.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *