Hračky, Recenze

Malý Rarášek – pohádková hra na doma i na výlety

Jeden z dárků, které dostala naše Kája k šestým narozeninám, bych vám ráda představila také u sebe na blogu. Jde o originální pohádkovou hru MALÝ RARÁŠEK, kterou využijete k zahnání nudy doma, ale i na výletech v lese, na cestách po městě, v parku, na hřišti, a dokonce i při uspávání.

Kdo stojí za Raráškem?

Hru vymyslela jedna česká rodina dvou malých dětí. Jejich cílem bylo dosáhnout zdánlivě nedosažitelné mety: zabavit tříletou dceru, která u ničeho dlouho nevydrží. A tak si maminka novinářka a tatínek grafik vymysleli Raráška. Hru pro děti od tří do zhruba 6 let.

Jak hra funguje?

Hra Malý Rarášek se skládá z 13 poutavých pohádek, do kterých se dítě aktivně zapojuje, a sady 60 herních kartiček se 180 úkoly. Princip hry je jednoduchý. Každá pohádka obsahuje několik zastavení, ve kterých dítě splněním úkolu pomůže hlavní postavě pokračovat. Na kartičce najdete tři úkoly a je jen na vás, jaký použijete.

Máte na procházce více času, vyberete časově náročnější úkol. Pospícháte, zvolte nějaký rychlý úkol, nebo si klidně vymyslete úkol vlastní. Každý je jiný, a proto máte volné ruce a můžete celou hru přizpůsobit dané náladě. Úkoly lze také všemožně obměňovat, doplňovat, zlehčit pro mladší dítě nebo naopak ztížit pro starší. Vše je velmi intuitivní.

Jedna pohádka se dá zahrát za deset minut, ale klidně i za hodinu. Motivací k dočtení pohádky je už samotná pomoc pohádkovým bytostem nebo klidně i slíbená odměna dle volby rodiče. Kartičky s úkoly jsou rozděleny do čtyř tematických kategorií podle toho, kde zrovna čtete – les, příroda, město, domov.

Jak jsme hráli my?

My doma začali na základě doporučení autorů nejjednodušší pohádkou O ztraceném zajíčkovi. Pomocí plnění jednoduchých úkolů jsme zajíčkovi pomohli najít rodinu, vyrobili jsme lék, pomohli jsme mu seskákat strmý sráz a společně jsme ho nakrmili.

Při hře jsme používali kartičky z kategorie DOMOV. Čekaly nás třeba tyto úkoly – malovali jsme cestu do talíře s moukou, předváděli jsme račí chůzi, hádali jsme předměty schované pod dekou. Taky jsme se spolu se zajíčkem napili a nasvačili. Super způsob, jak do dětí dostat zdravé jídlo – zajíček přeci nejraději papá mrkev a pije vodu 😉.

Už se těším, jak hru využijeme na některém z našich výletů. Přeci jen, nožky bolí, takže zpestření v podobě plnění pohádkových úkolů přijde určitě vhod.

A jaké pohádky vás s Raráškem čekají? Třeba se seznámíte se strašidlem, které se bálo dětí. Poznáte taky kouzelného jednorožce nebo třeba čarodějnici Markétu. Při úkolech budete napodobovat třeba zvuky lesních zvířat, chodit s listem mezi koleny, přeskakovat louže, hrát si na želvu, hádat vůně lesa…

Až půjdete s dětmi do města můžete hrát třeba na auta, chodit po zídce, hledat popelnice na tříděný odpad a hádat, co kam patří. Při plnění úkolu navíc vždy někomu pomůžete.

Doplňky ke hře

Součástí hry je také pexeso Malý Rarášek, dokoupit si můžete látkový pytlík na záda či samolepky. Hra se dá pořídit také ve variantě PRO SKUPINY, kterou určitě oceníte na dětské oslavě, výpravě, během společného výletu, v dětských skupinách či na dovolené.

Zábavnou originální hru Malý Rarášek si můžete i s doplňky objednat tady.

Brněnská máma

Jsem Katka, máma tří dětí, brněnská rodačka. Mou vášní je smysluplné trávení volného času s dětmi. Skrze své články s radostí inspiruji rodiče z Brna a okolí ke krásným výletům i k návštěvě nejrůznějších zajímavých míst. Více z mého příběhu si můžete přečíst v záložce O MNĚ.

Taky Vás může zajímat...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *